"Jag vill starta en food truck-festival"

Tillsammans med sin make driver Anh Cam restaurangen ShinNori. Nyligen har de satsat på en food truck i Linköping, Yatai. Det har inneburit många frågor till kommunen. Nu är hon nominerad till Årets näringslivsdiamant.

Kan bli diamant. Efter en mångårig satsning på sin restaurang Shin Nori i Linköping expanderade Anh Cam och Fung Kha verksamheten med en food truck i våras. Nu är Anh Cam nominerad till Årets näringslivsdiamant.

Kan bli diamant. Efter en mångårig satsning på sin restaurang Shin Nori i Linköping expanderade Anh Cam och Fung Kha verksamheten med en food truck i våras. Nu är Anh Cam nominerad till Årets näringslivsdiamant.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-09-30 07:30

Tillsammans med sin make driver Anh Cam restaurangen ShinNori. Nyligen har de satsat på en food truck i Linköping, Yatai.  Det har inneburit många frågor till kommunen.
Nu är hon nominerad till Årets näringslivsdiamant.
Hur känns det?
– Jag blev väldigt glad över nomineringen. Och överraskad. Och jag tror att det handlar om att vi har gjort en bra insats, helt enkelt.
Hur ska man göra för att bli långvarig i restaurangbranschen?
– Vi har trott på vårt koncept, på våra egna smaker och vi har gjort all mat från grunden. Jag och min man, som är köksmästaren, reser mycket och provar mat i olika länder och så tar vi med oss den inspirationen till restaurangen.  

Förutom restaurangen har de satsat på en food truck, alltså ett rullande kök som bland annat står i Mjärdevi på luncherna.
– Det har varit en stor utmaning, vi har samma ambitioner för vår food truck som för vår restaurang, att det ska vara vällagad mat från grunden. Men vi har också fått jobba hårt eftersom mycket var oklart kring reglerna för en food truck i Linköpings kommun.
Vad tror du att Linköpings restaurangliv behöver?
– Fler asiatiska matställen, med olika inriktningar. Åker man till storstäder finns det alltid ett stort utbud av Asiens bästa kök, från street food till fine dining. Linköping växer, särskilt med universitetet och Mjärdevi. Därför tror vi på att det kommer att finnas ett större intresse för variation och asiatiska restauranger.

Vad tycker du att kommunen behöver göra för Linköpings näringsliv?
– De behöver jobba närmare med entreprenörerna och vara lite mer lyhörda. Det positiva är att när man behöver hjälp finns det alltid någon som lyssnar. Men tyvärr inte lika många som jobbar vidare med frågorna, och det är lätt att fastna i ett papperskrig. Jag tror på ett tätt samarbete och öppen dialog mellan kommun och entreprenörer, som kommer bidra till en femgångsrik utveckling av näringslivet. 
Har du några idéer för staden?
– Ja, en dröm är att arrangera en stor food truck-festival, ungefär som matmarknaden fast med food trucks från hela Sverige. Och så hoppas jag att vi kan få en uppställningsplats för food trucks nära centrum.

De nominerade är:

Årets visionär: Samuel Anlér/Närcon; Ulrika Unell/Ericsson; Mahziar Namedanian/Östgötasvamp.

Årets ledare: Karin Ljungmark Malmström/Identx; Mikael Kemi/Alcontrol; Jörgen Remmelg/Ruag.

Årets tillväxtföretag: PPAM Solkraft/Elin Molin och Andreas Molin; Maintrac/Tor Borrhed; Configura/Nicklas Dagersten, Cecilia Angbratt och Tobias Wester.

Årets gröna företag: Linköpings skogstjänst/Gabriel Danielsson; Åhmans traktorcentrum/Magnus Åhman och Leif Åhman; Boställets vedugnsbageri/Karin Lorin.

Årets mest engagerade företag: Baltazar Agro/Tilda Karlsson och Magnus Sandström - Öjeby gård; Axential Technologies/Dick Ollas; Javikan AB/Sofia Thunholm och Jessica Ericsson.

Årets samhällsutvecklare: Anton Juholt och Mohammed Mohammedian/Linköpingsandan; Lars Linebäck/Stadsmissionen; Marcus Ludvigsson/Coderdojo.

Årets näringslivsdiamant: Magnus Thorarensen/BRP Systems; RoshanMalalatunga/Scandic; AnhCam/Shinnori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!