JAS-effekten lockar folk till Linköping

Det är lite av en JAS-effekt när man tittar på vilka som väljer att flytta till Linköping. Förra året flyttade 158 personer från Brasilien hit, en utveckling som ser ut att fortsätta också i år.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-05-04 07:30

Ser man till det gångna året var det fler som flyttade hit, men också fler som flyttade härifrån jämfört med tidigare. Därtill sjönk antalet födda barn. Det har aldrig flyttat ut så många som det gjorde förra året. Förklaringen till det är Skatteverkets översyn av befolkningsregistret. I Linköping åkte omkring 430 ut ur registret. Påfallande många hade adress i Ryd och det är rimligt att tro att det är utbytesstudenter som är klara med sina studier och helt enkelt åkt hem. Utan att meddela skatteverket.

Det här visar den rapport från Statistik och utredningar som kommunstyrelsens ledamöter fick sig till livs under tisdagens sammanträde. I rapporten finns mycket matnyttigt för våra folkvalda som är satta att hantera och planera Linköpings framtid.

Förra årets folkökningen hamnade på 1 085 personer och vid årsskiftet var antalet Linköpingsbor 152 966. En något lägre siffra än beräknat. Befolkningsökningen tror statistikerna ska öka till 1 930 i år, ligga som högst 2018 – 2 300 personer – för att därefter sjunka till 1 800 personer 2020. Det beror bland annat på att antalet ungdomar i studentålder minskar nu och ett par år framöver.

När det gäller förra årets inflyttning var Rumänien det land som hade flest inflyttade till Linköping därefter kom Brasilien.

Tittar man framåt mot 2025 så antas inflyttningen att öka samtidigt som det föds något färre barn.

Det är mycket som analytikerna har att ta ställning till när det gäller prognoser inför i framtiden. Framförallt rör det in och utflyttning. Svårigheter att hitta småhus är ett sådant exempel som gör att många barnfamiljer lämnar Linköping för kranskommunerna.

Övrigt som noteras i rapporten från kommunens statistik och utredningar är att Linköping har lägre dödstal än riket i övrigt. Statistiken visar också att antalet personer 80+ ökar rejält. Från 7 621 i år till 10 550 år 2027

– Det betyder att vi behöver börja bygga fler äldreboenden redan nu, varnade Fredrik Lundén (M) vice ordförande i äldrenämnden.

2030 förväntas Linköping vara uppe i 180 000 invånare.

Elias Aguirre (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden konstaterade att de siffrorna är mycket intressanta i kommande arbete med översiktplaneringen för bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om