I många år har närhetsprincipen gällt. Den som inte aktivt väljer en annan skola, placeras i den som ligger närmast.
Det låter enkelt, men det har blivit allt krångligare. När staden växer och nya områden kommer till, måste barn- och ungdomsnämnden rita om gränserna för vilken skola ett visst område tillhör. Justeringar är nödvändiga hela tiden.
– Samtidigt behöver vi ta krafttag mot segregationen, och nya placeringsprinciper kan vara ett sätt, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
– Dessutom stämmer inte våra nuvarande principer med skollagen, har vi förstått av vägledande domstolsbeslut på andra ställen.
Redan i somras tillsatte därför nämnden en arbetsgrupp med tjänstemän, rektorer och politiker från olika läger. Ett nytt system ska gälla under överskådlig tid och måste tåla maktskiften i stadshuset.
Uppdraget var att ta fram nya riktlinjer för hur elever från förskoleklass och grundskola ska placeras i Linköpings kommun. Nu är den delen klar, och nämnden fattar beslut om grundprincipen "relativ närhet".
Det betyder att från nästa höst, 2019, gäller principen att om två elever konkurrerar om samma plats, så är det den som har närmast till skolan – och längst till nästa närliggande skola – som får platsen. Kommunen jämför varje elevs avstånd till den sökta skolan och till närliggande skolor, jämför med andra elevers avstånd, och så beräknas den kortaste skolvägen i jämförelse med övriga elever.
– Det förutsätter att vi har ett omfattande datastöd för att göra beräkningarna, säger Jakob Björneke. Det förutsätter också att vi ser över andra delar av regelverket: ska syskonförtur finnas? Hur ska skolskjutsverksamheten organiseras?
Dessutom ska antagningen till skolor med olika profiler ses över. Linköping har en rad skolor med specialprofiler, från musikklasser till olika idrottsinriktningar. Antagningen görs med färdighetsprov och det betyder att närhetsprincipen frångås.
– Vi ska göra en översyn i dialog med idrottsrörelsen, säger Jakob Björneke. Flera profiler är ganska smala, och hur ska vi se på dem?
Spetsutbildningar och specialinriktningar som beslutas nationellt berörs inte av den här översynen. I juni ska skolchefen presentera förslag till beslut gällande regelverket för placeringsprinciperna och i höst kommer en rapport om profilskolorna.