Jocke Johansson är en man med många strängar på sin lyra. Han är byggnadssnickare med tyngdpunkt på byggnadsvård. Han är flitigt anlitad frilansskådespelare. Och så är han lokalhistoriker med Landeryd och Kinda kanal som specialiteter.
Landeryd har han redan skrivit en bok om, Linköping Södra, tillsammans med fotografen Göran Billeson. Nu är det dags för de båda att ta sig an kanalen.
– Jag har föreläst om Kinda kanal i 20 år. Jag har intervjuat gamla pråmskeppare och samlat på mig massor av material. Men jag vill ha ännu mer, säger Jocke.
Därför vänder han sig nu till tidningens läsare och efterlyser bilder, målningar, föremål och berättelser med anknytning till Kinda kanal och Linköpings hamn.
– Alla pusselbitar är värdefulla, hur små de än kan verka. Gärna från kanalens södra del, därifrån har jag inte så mycket. Man behöver inte veta vilka personerna är på bilderna, jag är lite av detektiv och kan forska vidare själv.
Jocke har kanalen i blodet. Hans farfarsfar bedrev fraktfart och hade ett båtvarv i Hjulsbro, liksom farfar och dennes bröder. Jocke har alltid intresserat sig för släktens och traktens historia.
– De flesta blir nostalgiska när de är äldre och tänker på hur det var förr. Jag blev det redan som ung. Jag var 24 när jag blev ordförande i Landeryds Hembygdsförening, berättar han.
När Jocke Johansson föreläser märker han att många Linköpingsbor inte ens känner till att Linköping har en hamn. Det finns ju inga kranar eller hamnpaviljonger kvar, bara kajerna och två båtar – Kind och Esperanza.
– Som störst var nog verksamheten på 1920-talet och under krigen. Mest var det ved, virke och timmer som fraktades. Det brukar sägas att Linköping hade Sveriges största insjöhamn – men det är en av de saker som jag ska kontrollera närmare nu, säger Jocke Johansson.
Kinda kanal öppnades 1871 och fraktfarten upphörde 1948 i samband med att Drottningbron skulle byggas. Då hade kanalfrakten redan fört en tynande tillvaro i några år, utkonkurrerad av lastbilarna.
Boken kommer att innehålla många båtbilder, men ännu fler på människor som levde på och vid kanalen.
– Det är den lilla människans historia jag vill berätta. Även i den här boken blir det nytagna bilder vid sidan av de gamla. En gammal bild blir intressantare om man kan jämför den med en miljö som man känner igen i dag.
Jocke Johansson nås kindakanalhistoria@gmail.com eller på 0727-05 54 55.