Andreas Åsenheim är nyhetschef på TV4 och hans känsla är att det har blivit vanligare att journalister utsätts för hot i tingsrätten, särskilt vid gängrelaterade mål.
– Det har hänt att vi har fått hot i samband med rättegångar, så är det, säger han.
Christian Ströberg, nyhetchef på Sveriges Radio, delar hans känsla.
– Det är en obehaglig miljö att jobba i och det har blivit värre. Det är för lätt att hota journalister, säger han.
Det har inte framförts några hot mot reportrarna på P4 Östergötland under hans två år som arbetsledare, men Christian Ströberg har upplevt att andra reportrar blivit utsatta.
"Väldigt hotfullt"– En journalist blev hotad av en gruppering när de filmade de här människorna. Det var en väldigt hotfull situation, säger han.
Christian Ströberg påpekar att hot har förkommit i alla tider och nämner till exempel nynazisterna under 1990-talet. En skillnad i dag tror han kan vara rent ekonomisk.
– Det är en del pengar i narkotikabrottslighet och man stör deras affärer om man försöker avslöja dem, säger Christian Ströberg.
De båda cheferna påpekar att de inte längre låter sina journalister bevaka gängrättegångar på egen hand. De är även kritiska till att säkerheten vid den här typen av mål inte är högre. Att åhörare, vittnen och journalister har samma in- och utgång är inte bra, menar Andreas Åsenheim.
– Det finns en yta för att göra hoten möjliga, säger han.
Även Christian Ströberg önskar att det skulle finnas fler vakter utanför rättegångssalarna som kunde förhindra att hotfulla situationer överhuvudtaget uppstod.
– Det är lite skralt med det i dag. Jag tycker ärligt talat att det känns rätt osäkert, säger han.