Två poliser och kommunens säkerhetssamordnare ger alla samma bild av julfestfylleriet. Under några veckor före jul beger sig människor – som inte brukar gå på krogen – ut för att tillsammans med sina kollegor äta Janssons frestelse och gravlax nersköljt med både julöl och snaps. När chefen bjuder dricker många betydligt mer än om de själva hade fått betala.
”Ger sig på chefen”
Som chef gäller det dock att veta var man har sin personalstyrka. I takt med att de ovana kroggästerna fyllnar till ökar risken att folk vill göra upp om det gångna årets oförätter.
– Det man inte har sagt på hela året, som har gått och gnagt kommer ut. En del ger sig till och med på chefen, säger Peter Viveland, polisinspektör med fokus på trygghetsfrågor.
Julbordsfirarna har dessutom ofta svårare att ta ett nej.
– Jag har stått och valsat runt med folk som tror de äger stan. De kan inte koden och fattar inte varför de inte får komma in. ”Jag är på julbord!” Då kan det slå slint, säger Peter Viveland.
Resultatet för polisens del blir både fler anmälda våldsbrott och fler omhändertaganden av berusade personer.
Hittades i busskur
Ur ett av polisens ingripandeprotokoll från december i fjol går till exempel att läsa följande om en man i Ryds centrum som hade en promillehalt på 1,83: ”Var väldigt berusad, han kunde inte gå eller stå själv. Han sa att han hade varit på julfest ... Visste inte var han var någonstans när vi hämtade honom sittande i en busskur.”
I regel är det julbordsrelaterade våldet svårt att särskilja från det övriga våldet. Ett vanligt förekommande upplägg är att julborden avnjuts i stadens utkant och att delar av sällskapet därefter går vidare till krogarna nära torget. Inte heller alla ordningsstörare uppger att de är julbordsfirare vid det inledande förhöret, påpekar Peter Viveland. Att polisen får mer att göra veckorna före jul står däremot klart.
”Låter som en klyscha”
– Den här bilden låter som en klyscha, men den är faktiskt sann. Julborden märks av. Antalet berusade personer i stadsmiljön ökar definitivt, säger Mattias Ydreborg, chef för mängdbrottsenheten i Linköping.
Med fyllan följer bråken, enligt Ydreborg, oftast mellan redan bekanta personer.
– Det händer nästan inte att två nyktra människor på Ågatan som aldrig har träffat varandra börjar slåss, säger han.
Även för kommunens säkerhetssamordnare Hans Salomonsson är julbordsfylleriet ett välkänt fenomen.
– När de som bara kommer ut en gång om året får för mycket sprit av chefen och ska göra upp om sånt som skett på jobbet under året. Även kvinnor ryker ihop, säger han.