Julgransplundring - ja tack!

Med hjälp av ett pepparkaksmått och en smula galenskap kan julgransplundringen bli årets roligaste kalas.

Visst är det vackert. Men nu ska det bort, bort, bort...

Visst är det vackert. Men nu ska det bort, bort, bort...

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2010-01-07 14:04

Även med plastgran går det att fira ut julen, och moderna barn gillar visst ringdans. Så här kan du göra en plundring där den verkliga huvudpersonen står i centrum: granen.

PLUNDRING TEMA GRAN

Meny:

Gröna grankakor som gästerna själva får dekorera med syltkulor.

Snöiga moccagranar.

Gul saffransgran.

Pepparkakor, gärna i form av granar, med stiltonost på till de vuxna.

Godis i massor.

Grankorv med granbröd.

Se recept här intill.

Lekar:

Klä granen: barnen får sätta utklädningskläder på en plastgran, på tid. Rekommenderas ej på äkta julgran, ni lär ha barr överallt sedan...

Kast med liten gran: Har ni en riktig gran att kasta ut är det förstås festens höjdpunkt. Men vi som har plastgran kan låta gästerna göra egna smågranar av leklera och ha kasttävling. Helst ut genom ett fönster, om det går...

Julpyntsjakt: Tråkigt att städa undan tusen julpryttlar? Ordna en julpyntsjakt! Flest hopplockade saker vinner.

Fiskdamm: Häng påsarna i granen, så blir det plundring på riktigt. Den pysslige klipper ut gröna granar, stoppar två i och två i 1-liters plastpåsar, och så godiset emellan.

RECEPTGröna grankakor

Basen är vita pepparkakor, egentligen avsedda som prydnader. Lite hårda att tugga, men som kex med sylt funkar de helt okej.

30 st

1 dl vatten

1 dl ljus sirap

1 dl socker

25 g margarin eller smör

drygt 3/4 tsk hjorthornssalt

6-7 dl vetemjöl

Garnering:

grön karamellfärg

vatten

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda vatten, sirap, socker och fett i en kastrull och låt koka upp. Låt blandningen kallna. Blanda hjorthornssaltet i lite av mjölet. Tillsätt det samt resten av mjölet tills degen känns fast.

Kavla ut degen tunt och baka ett prov. Om degen flyter ut för mycket, ta i lite mer mjöl.

Ta ut granar med pepparkaksmått. Lägg dem på smord plåt och grädda mitt i ugnen 7-8 minuter, eller tills kakorna känns torra och genomgräddade.

Låt kakorna svalna på plan yta.

Blanda ut en rejäl skvätt grön karamellfärg i 1-2 msk vatten. Måla kakorna. Var lätt på handen, kakorna får inte bli genomblöta. Ta barnen till hjälp! Om du vill skynda på torkningsprocessen kan du torka kakorna på galler i ugn cirka 50 grader. Sätt en träsked i ugnsluckan så det blir en glipa för luftgenomströmning.

Servera kakorna med sylt på "sprutflaska", utan hel frukt. Gästerna kan själva få dekorera sina granar med röda kulor.

Snöiga grankakor

Simpla moccarutor blir snötyngda träd med ett vanligt pepparkaksmått! Rätt mycket spill, men kaksmulor är också gott.

Cirka 20 granar

150 g margarin eller smör

2 ägg

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 msk siktad kakao

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

Glasyr:

75 g margarin eller smör

1-2 msk kallt kaffe

1 msk siktad kakao

2 tsk vaniljsocker

3,5 dl florsocker

Garnering:

kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en långpanna, den storleken som passar till en 60 cm bred ugn (cirka 35 X 45 cm). Kakan ska alltså göras något tunnare än man brukar göra moccarutor.

Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned de torra ingredienserna, mjölken och fettet. Häll smeten i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 13-15 minuter.

Låt kakan svalna. Smält fettet till glasyren, och rör ned de övriga ingredienserna. Bred glasyren på den avsvalnade kakan, strö på rejält med kokos. Ta ut granar med pepparkaksmått.

Saffransgran

En liten gul grangren att plundra för varje gäst. I vårt förslag får du ut 37 bullar.

Deg:

200 g smör eller margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 - 1 1/2 g saffran

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 ägg

ca 1,7 l vetemjöl

1. Smält fettet. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli ljummen (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet.

3. Stöt saffran som inte är pulveriserad med lite socker. Blanda ner saffran, socker, salt, uppvispade ägg och största delen av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken tills den blir blank och smidigt. Tillsätt resten av vetemjölet efter hand.

4. Täck degen med duk och låt den jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

5. Arbeta degen lätt i bunken och ta upp den på mjölat bakbord.

6. Dela degen i 37 delar, rulla små bullar. Lägg ihop dem på en bakplåtspappersklädd plåt i rader så här: 6 bullar längst ned, i nästa rad 5 bullar, sedan 4 bullar. 5 bullar, 4, 3, 4 bullar igen, och sedan 3,2 1. Granen är klar!

Grädda i 225 grader lite under mitten i ugnen, cirka 20 - 30 minuter. Sänk ev värmen mot slutet. Kolla ordentligt så bullarna i mitten av granen är genomgräddade.

7. Låt kallna på galler under duk.

Grankorv med granbröd

Är du superpysslig? Ta ut granar med pepparkaksmått ur formfranska och falukorv, grilla/värm i ugnen, lägg en korvgran mellan två brödgranar och servera i stället för varmkorv. Garanterad succé! Fungerar naturligtvis med hjärtan och stjärnor också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!