"Just nu går i princip allting bra"

Fler bostäder, fler jobb, fler turister på besök, fler som vill flytta till kommunen. Allt ser positivt ut, när kommunens näringsbolag Nulink mäter Linköpings mående.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2017-01-10 05:30

– Just nu går i princip allting bra, säger Michael Nydén vid Nulink, som har hand om näringslivsbolagets så kallade konjunkturbarometer.

Nulink mäter regelbundet hur det står till i Linköping utifrån åtta parametrar: Arbetslösheten i kommunen, antal arbetsställen, befolkningsutvecklingen, bostadsbyggandet, hur många som behöver försörjningsstöd från socialtjänsten, hur den utrikes flygtrafiken går, hur många hotellnätter som köps, och hur lönerna ligger (lönejämförelsen sker på regional bas).

Den senaste barometern visar den lägsta arbetslösheten på många år i kommunen. Antalet familjer som utreds för eventuellt försörjningsstöd hos socialtjänsten har minskat, över tusen nya lägenheter lär ha byggts när siffrorna för hela 2016 slås samman, och befolkningen ökar.

– För första gången har vi nu en nettoökning av befolkningen som flyttar in från det egna länet, från andra län, och från andra länder, säger Michael Nydén.

Antalet arbetsställen, alltså arbetsplatser där människor kan arbeta, ökar inte lika mycket som tidigare år men blev i alla fall fler; under årets första elva månader uppstod totalt 239 nya arbetsställen i kommunen.

Som vi tidigare rapporterat förväntar sig Arbetsförmedlingen att arbetslösheten i länet kan öka något nästa år, i samband med att många invandrade personer gjort färdigt sin etableringsfas och söker sig ut på arbetsmarknaden. Samtidigt råder brist på arbetskraft i flertalet branscher på arbetsmarknaden i Linköpings kommun.

Det är inte självklart att fler arbetssökande råder bot på arbetskraftsbristen, konstaterar Michael Nydén.

– Linköping är en högteknologisk stad med många akademiskt utbildade och examinerade i arbetskåren. Ingångströsklarna på många företag, utbildningsmässigt, är höga i Linköping, säger han.

Även om det kan försvåra för enskilda arbetssökande att hitta jobb gör den höga utbildningsnivån tillsammans med en ”stabil näringsprofil”, som Michael Nydén benämner det, Linköping till en kommun vars arbetsmarknader kan klara nedgångar bra. Linköping har en stor och högkvalificerad offentlig sektor med instanser som Universitetssjukhuset, universitetet och flera statliga myndigheter. Kommunen har också en stark och växande handel och stor industriproduktion.

Man brukar säga att efter starka uppgångar kommer nedgångar. Men det låter inte så oroväckande för Linköpings del?

– Nej, de olika verksamheterna har upp- och nedgångar i olika faser. De tre benen gör kommunen ganska konjunkturokänslig. Jag har en känsla av att det är ganska unikt, säger Michael Nydén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om