Försäljningen ökade med fyra procent och 4 000 nya jobb skapades inom krognäringen under förra året, enligt en ny rapport från branschorganisationen Visita. Branschen har vuxit stadigt det senaste decenniet och 2014 var ett toppår.
Allra bäst går det för kaféer och konditorier, som ökade försäljningen med över åtta procent. Erika Wessbo som driver Babettes kafferi i Linköping ser trenden.
– Vi ser att folk vill umgås mer och mer ute. Man vill ses på stan och då kan man inte äta trerätters varje gång. Kaféer är verkligen något som ligger i tiden, säger hon.
Snabbmatsställena har inte alls samma skjuts, vad beror det på?
– Man vill ha vardagsrummet. Det är det man betalar för. Även ett ställe som Espresso House har förstått att de behöver inreda på ett mysigt sätt nu.
De är fullt tryck på Babettes, det går bättre och bättre och det är betydligt fler kaféer i centrala Linköping än för några år sedan. Ändå vill Erika Wessbo nyansera bilden. Framgången har sitt pris, och sker på bekostnad av en del annat. Särskilt för den som, likt Babettes, satsar på ekologiska råvaror, bakar allt på plats och inte är del av en stor kafékedja med möjlighet att köpa in massproducerade bakverk billigt.
– Banken tyckte inte om vår idé när vi startade för tre år sedan. Men vi är fortfarande kvar, och det senaste året har vi ägare för första gången kunnat ta ut lön, så det är ju en framgång, säger Erika Wessbo.
Även hotell- och restaurangfacket ser positivt på att det skapas fler jobb, men höjer ett varningens finger för att det ofta handlar om väldigt otrygga anställningar. Erika Wessbo håller med.
– Det är fortfarande en stentuff bransch med extremt tuffa villkor och skitlöner. Vi jobbar mer än heltid för 15 000 kronor i månaden.