Kan bli simhall i höghus

Ny simhall i ett höghus och en ny Kungsbergsskola där butiker, frisörer och restauranger kan få samsas med eleverna. Så kan det bli. Men frågan om hur två jätteinvesteringar i Linköping ska se ut ska nu avgöras i ädel arkitekttävlan.

Linköping2016-06-14 20:00

Sedan arbetet med den nya detaljplanen började i höstas handlar frågan om en ny simhall nästan lika mycket om hur stadsdelen – alltså Folkungavallen – ska se ut i framtiden som hur simhallen ska bli. I Linköping gäller nu visionen att forma om staden till en liten storstad. Med karaktär av stenstad med många hus på höjden. Simhallen – är tanken – ska bli det samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S), beskriver som en karaktärsbyggnad.

– Byggnaden kommer att bli en viktig del i den utvidgade innerstaden och den behöver visa på nya höjder i arkitekturen i Linköpings innerstad, säger han.

Nya höjder i både bildlig och bokstavlig mening, med andra ord.

Höghus

Hur högt det blir vet ingen i dag, men tidigare har det talats om hushöjder motsvarande sex eller sju våningar ut mot Brokindsleden.

– Hursomhelst så kommer en ny simhallsbyggnad att bli högre än den som finns i dag. Vi har sagt att det också kan finnas andra verksamheter, kanske kontor eller restauranger, ovanpå själva simhallen, säger Elias Aguirre.

Sedan diskussionerna om en ny simhall kom upp på 90-talet så har kostnaderna för ett bygge ökat rejält. Numera är den beräknade kostnaden upp i 763 miljoner kronor. I februari nästa år ska det vinnande förslaget presenteras och planen, eller kanske förhoppningen, är att det första doppet i en ny simhall kan ske hösten 2021.

Ny skola

Den nya Kungsbergsskolan är den andra stora investeringen som Linköping nu står inför. Hur mycket den kommer att kosta kan inte kommunalrådet, och tillika ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Jakob Björneke (S) säga. Men det är kanske ingen djärv gissning att tro att summar kommer att hamna någonstans i närheten av simhallskostnaden.

Den nya skolan beräknas rymma 1 800 elever från högstadieålder upp till gymnasium och Björneke vill gärna se att Kulturskolan kan etablera sig här.

– Med målsättningen att Linköping ska växa över ån kommer den här skolan att ligga i själva "epicentrum", säger han.

Skolan ska bli en del i ett levande område som – är förhoppningen – aldrig ska stänga och släcka. Här ska det vara liv och rörelse dygnets alla timmar och veckans alla dagar. Inflyttningen ska ske i etapper hösten 2020.

Tveksam

Oppositionen i form av Alliansen är med i båda besluten. Men Paul Lindvall, gruppledare för moderaterna och kommunalråd i opposition, tycker att det finns vissa tveksamheter när det handlar om Kungsbergsskolan. Alliansen är bland annat tveksam till planen att flytta Kulturskolan och tycker att det är att börja i fel ände att slå fast det nu.

– Det är också viktigt att kommunstyrelsen tar ett större ansvar för helheten för att säkra de stora investeringar som måste göras, säger Paul Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om