På söndagsförmiddagen körde en busschaufför fel väg i Stockholm. Vid den låga Klaratunneln tog det stopp. Biogastankarna på busstaket slog i en höjdvarningsportal före tunneln, exploderade och började brinna.
Bussen hade tack och lov inga passagerare. Chauffören uppges ha fått svåra skador, dock inte livshotande.
Stadsbussarna i Linköping är också biogasbussar med gastuberna på taket. Men trafikingenjör Jonas Nygren bedömer risken för en liknande olycka här som väldigt liten, av det enkla skälet att de drygt 3 meter höga gasbussarna går under nästan alla broar i staden.
– Det är egentligen bara vid Tullbron som jag ser en risk att en biogasbuss skulle kunna fastna, säger han.
Efter olyckan i december 2017, då en dubbeldäckare med skolbarn körde in i järnvägsbron vid Barhäll, har fyra av stadens broar försetts med ett nytt varningssystem. Det handlar om just broarna vid Barhäll och Tullbron, samt de på Glyttingevägen och Skogsgatan vid Hagbyskolan.
– Är fordonet för högt bryts en laserstråle varpå en stor digital vägskylt tänds och fyra lampor börjar blinka, berättar Jonas Nygren.
Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, anser också att risken med gasbussarna är liten.
– Vi har kört gasbussar i Linköping sedan mitten av 1990-talet och har inte haft någon liknande olycka. Visst har vi haft bussbränder, men det har handlat om motorbränder. Det har också hänt att bromsar legat på så det börjat brinna i hjulhuset, berättar han.
Näsström menar att alla bränslen har sina risker.
– Det har blivit ganska dramatiska bränder i Sverige med dieselbussar, när bränslerör gått av och sprutat diesel på en varm turbo. Brinner en elbuss kan det bli giftiga gaser av batteriet.
Mattias Näsström räknar med att bussbranschen nu kommer att följa utredningen av branden i Stockholm noga. Liknande kollisioner har inträffat förut utan att gasen exploderat.
– Förhoppningsvis hittar man orsaken och ser om det finns någon teknisk åtgärd som behöver göras, säger Näsström
Skulle en brand trots allt inträffa finns det en stor fördel med stadsbussar. De går betydligt snabbare att utrymma än till exempel turistbussar, tack vare att det är många dörrar och relativt få stolar.
– Över varje dörr sitter en spak så att passagerare kan öppna dörren vid en nödsituation. Dessutom är en del av rutorna avsedda som nödutgångar och där finns det glashammare, förklarar Mattias Näsström.