Det är andra året i rad som Linköpings kommun blir nominerad till "Årets Hållbara Skolmatskommun", något som Åsa Kullberg, affärsområdeschef på Kost & Restaurang, är väldigt stolt över.
– Det känns jätteroligt. Det blir ett bevis på att vi tillsammans med alla medarbetare, gör ett bra jobb.
Den kommunala verksamheten jobbarmed att vara så klimatsmarta som möjligt. För att jobba hållbart med maten, använder sig köket av upp till 32 procent ekologiska varor. De försöker dessutomförbruka så lite energi som möjligt. Mätningar görs och recept ses över och ändras regelbundet för att minska utsläppen. Att trappa ner på matsvinnet, servera mindre kött och mer vegetariskt är något som kommunen har lagt mycket fokus på för att lyckas med detta.
– Det är inte alltid som barnen tycker om det vegetariska. Vi försöker laga vegetariska rätter som barn accepterar, vi tar små steg i rätt riktning hela tiden, säger Åsa Kullberg.
Det är inte första gången som Linköping blir uppmärksammade för sin skolmat. Tidigare i veckan vann köket på Tornhagsskolan Hagdahlsakademiens pris för sitt arbete att servera bra kost till barnen.
– Alla kan göra skillnad. Även om ändringar kan se små ut, påverkar de positivt i ett större perspektiv.