Koncernens intäkter sjönk visserligen från 1 782 till 1 740 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol, främst beroende på låga elpriser och dålig vattentillströmning till kraftverken. Ändå blev resultatet rekordbra.
En starkt bidragande orsak är att Lejonpannan på Gärstad nu går i kontinuerlig drift. En annan förklaring är att vädret varit gynnsamt.
– Bäst för oss är det när temperaturen ligger runt nollan. Blir det riktigt kallt måste vi ta till dyra toppbränslen som olja och kol och då kostar varje kilowattimme mer än vad vi får betalt. Med Lejonpannan klarar vi oss några grader lägre än förut med bara avfallsförbränning, säger Tekniska verkens vd Anders Jonsson.
Koncernens skuldsättning minskade rejält under årets fyra första månader. Tekniska verken amorterade ungefär 350 miljoner kronor och skulden är nu för första gången på många år under miljarden.
Resultatet på 385 miljoner kronor efter finansiellaposter är 16 procent bättre än i fjol.
– Det kan se ut som att vi är väldigt välmående. Men vi har några år med tunga investeringar bakom oss och nu ska vi betala av och samla i ladorna för kommande investeringar, säger Anders Jonsson.
Ett mindre roligt inslag i tertialrapporten är att förnybara energikällor som vatten och vind går back. Det är ett problem som Tekniska verken delar med resten av branschen och som främst beror på de låga elpriserna.
– Det är ett jätteproblem att de marknaderna går med förlust, kommenterar Anders Jonsson.