Fartyget Endurance hittades på drygt tre kilometers djup i Weddellhavet, ett randhav till Antarktiska oceanen.
Fartyget sjönk 1915 i samband med en polarexpedition efter att ha fastnat i isen och sedan krossats. Expeditionsledaren Ernest Shackleton och hela hans besättning lyckades ta sig därifrån till fots över isen och med båtar.
Expeditionen som hittade vraket tog sig till platsen med en isbrytare och har under två veckor genomsökt ett stort område av havsbotten med hjälp av fjärrstyrda undervattensrobotar. I lördags hittades vraket, vilket bland annat TT rapporterat om.
Försvarskoncernen Saab avslöjar nu att vraket hittades med hjälp av företagets undervattenfarkost Sabertooth. Farkosten användes för att hitta, filma och dokumentera vraket.
Polarforskningsfartyget S.A. Agulhas II började resan mot Antarktis den 5 februari med målet att lokalisera Endurance. Två Sabertooth-farkoster från Saab har varit med på expeditionen. I expeditionen deltog även två specialister inom undervattenssök från Saab.
– Att hitta vraket av Endurance i Antarktis miljö på ett djup av 3 000 meter är en enorm utmaning. Vi är stolta att vår avancerade undervattensrobot bidragit till det lyckade uppdraget och denna upptäckt av världshistoriska mått, säger Peter Erkers, Sales Director på Saabs affärsenhet Underwater Systems, i ett pressmeddelande.
Sedan Shackletons fartyg sjönk har ett flertal expeditioner försökt återfinna det. Den historiska data som Saabs Sabertooth samlat in kommer att göra det möjligt att ta fram en 3D-modell av vraket.
— Utan att överdriva är detta det finaste skeppsvraket jag har sett, jag är överväldigad av vilket fint skick det är i, säger expeditionsledaren Mensun Bound till BBC.
Att fartyget legat i det kalla polarvattnet gör att det är i mycket gott skick. Det går till och med att se porslin och stövlar som besättningen har använt, enligt den brittiska nyhetsbyrån.
— I polarhaven finns ingen skeppsmask som angriper träet. Dessutom är det alldeles stilla nere på de djupen, inga strömmar. Det gör att det blir som en frusen tidsbild av hur det såg ut precis när det sjönk, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola, till TT.
Vraket skyddas av Antarktisfördraget, vilket innebär att det inte får göras någon yttre påverkan på det.