För Karin Olanders hade hösten varit intensiv. Hon var ny skolområdeschef över T1-områdets nyorganiserade skolor och det var mycket att få ihop. Tunvallaskolan, med elever från förskoleklass till tvåan. Fridtunaskolan med mellanstadiet. Tornhagsskolans högstadium. Plus flera förskolor.
Klockan nio satt hon som vanligt på kontoret mellan Tunvalla och Fridtuna, när telefonen ringde. En av områdets förskolerektorer meddelade att en av eleverna tycktes ha blivit knivskuren på väg till skolan. Karin Olanders son gick på Fridtuna och hade just den vägen till skolan … För en sekund kändes det som att blixten slog ner i henne innan hon kom på: han är ju hemma och sjuk!
Hon gick in i yrkesrollen, lämnade allt och tog sig ner till Tunvallaskolan. Polisen var redan där.
– Ingen visste vad som hade hänt. Bara att ett barn hade blivit knivhugget, men inte vem det var. Ett tag trodde vi att det var någon på mellanstadiet, säger hon.
Tunvallaskolans rektor Katarina Hågfeldt-Collin satt i ledningsgruppsmöte när en kollega kom in. ”Har ni hört? Något hemskt har hänt.” Fler och fler oroliga lärare hörde av sig efter att ha nåtts av ryktena.
– Men jag visste ju inte om det berörde oss, säger Katarina Hågfeldt-Collin.
När polisen kom en stund senare förstod hon allvaret. Både hon och kollegorna agerade rationellt. Åren innan hade personalen varit med om andra krisartade händelser. Det ihop med att Tunvallaskolan var helt nybyggd gjorde att allt var genomgånget och på plats: krispärmen och alla klasslistor och kontaktuppgifter. Det gjorde också att personalstyrkan var extra sammansvetsad, eftersom mycket av det senaste halvåret hade gått ut på att jobba ihop det nya teamet.
Skolledningen började med att undersöka hos de anställda utan att rakt ut säga vad som hade hänt. De ville inte sprida panik. Uteslutningsmetoden gjorde att de snabbt hade ett namn på vem det kunde handla om. De visste ju vem som inte hade kommit till skolan. Men det gick inte att gå ut med det innan det var bekräftat. Fokus hamnade i stället på att låsa skolan och se till att eleverna inte gick ut på rast.
– Det var ju faktiskt en vettvilling som gick lös, säger Karin Olanders.
Eller läs hela reportaget här!
FREDRIK QUIST
ERIK WALLSTEN