Kärna skola blir en högstadieskola och Tokarpsskolan blir skola för förskoleklasser, låg- och mellanstadie. På sikt kommer dock Tokarpsskolan att läggas ner.
Så ser barn- och ungdomsnämndens förslag ut. Den 9 juni fattas beslut. En ny organisation skulle kunna träda i kraft till hösten 2006. Besparingen i form av minskade hyreskostnader beräknas till 900 000 kronor varje år.
Anledningen till att Kärna skola föreslås bli högstadieskola är att No-salarna är bättre. Dessutom hänvisar nämnden till att Kärna skola har en annan tradition som högstadieskola i Malmslätt.
Flera förändringar som föreslås är att paviljongen på Kärna skola samt fritidshemmet på Fårhagsvägen avvecklas från hösten 2007.
Trots dess återgärder kommer det, enligt barn- och ungdomsnämnden, att uppstå en viss överkapacitet på båda skolorna. På sikt vill nämnden därför avveckla Tokarpsskolan. Kärna skola måste då förstärkas genom att paviljongen behålls samt att den nytillkomna förskolan Skattkistan anpassas för lågstadiet och fritidshemsverksamhet.
I underlaget för nämndens beslut räknas det upp en mängd fördelar med förändringarna, eller volymanpassningen som barn- och ungdomsnämnden kallar det.
Några är att kompetensen samlas på en skola, möjlighet till tvärpedagogiskt arbete i projektform, hemklassrum för årskurs 7--9, underlättade kompisrelationer, mer effektiv specialundervisning, besparing av arbetsmaterial och bättre fungerande lärarlag.
För att möta de eventuella negativa effekterna har rektorerna tillsammans med skyddsombud gjort en riskbedömning om hur problemen ska mötas. Till de neg- ativa effekterna som nämns innebär farligare skolväg och skolskjutsar en kostnad på cirka 100 000 kronor per år. Lång skolväg medför risk för konflikter. Eleverna väljer andra skolor när det ändå är så långt att ta sig till skolan, många elever medför anonymitet och otrygghet för eleverna.
I februari framförde oroliga föräldrar i Malmslätt sin oro över förändringarna. Representanter för föräldraföreningar kände att politikerna inte lyssnade på dem.
Birgitta Ståhl Öckinger (s), ordförande i barn och ungdomsnämnden, sa vid samma tillfälle att det kunde ta lång tid innan frågan om skolorna i Malmslätt avgjordes eftersom det då inte fanns något förslag.
Fackliga representanter har också utryckt oro för att det saknats en medborgardialog i ärendet.