Katarina, 30, har haft ont varje dag – i 19 år

Katarina Grahn föddes med en sjukdom som gör att hon känner smärta dygnet runt. Trots det tävlar hon i cykling och minst en gång om året trampar hon de 120 kilometerna till sin bror i Linköping. 
– Ibland tänker jag att jag är dum i huvudet, men när det jobbiga släpper känner jag mig fri.

30-åriga Katharina Grahn är präst och paraidrottare, en blandning som passar henne perfekt.

30-åriga Katharina Grahn är präst och paraidrottare, en blandning som passar henne perfekt.

Foto: Malin Belfrage

Linköping2025-03-23 14:00

Det är onsdag och prästen Katarina Grahn är på plats i S:t Petri kyrka i Västervik. Det är inte hon som håller i bönen den här morgonen, men hon är där och går fram och tänder ett ljus samtidigt som församlingen sjunger en psalm.

undefined
Tända ljus under onsdagens morgonbön i S:t Petri kyrka.

– Jag började som ung ledare efter konfirmationen och trivdes i miljön. Med tiden växte tron och sen kallelsen och då ville jag bli präst. Kyrkan har gett mig så mycket och jag vill ge tillbaka, berättar Katarina som håller i både begravningar, konfirmationer, dop, vigslar och högmässor.

undefined
Katarina gillar atmosfären i S:t Petri.


Katharina Grahn gillar blandningen av de olika ceremonierna som hon får vara delaktig i. Hon beskriver det som att hon får vara en del av hela livet.

– Det är givetvis inte så lätt att träffa familjer som har mist någon. Jag blir också berörd ibland, jag var med om flera nära dödsfall i ung ålder. Man lär sig att hantera de känslorna. Det viktigaste är att det blir lugnt, fint och som familjen vill ha det.

undefined
I S:t Petri kyrka håller Katarina i allt från morgonböner och konfirmationer till bröllop och begravningar.

Katarina föddes med en bindvävssjukdom som förkortas EDS som gör att hon är överrörlig och har kronisk smärta.

– Jag har haft ont sen jag var elva år så jag minns inte hur det är att inte ha ont. Jag var arg över det i perioder, men sen valde jag att acceptera smärtan. Tron har definitivt hjälpt mig med det.

undefined
Katarina Grahn i S:t Petri kyrka.

EDS har orsakat att Katarina har två droppfötter som gör att hon inte har full funktion från knäna och nedåt och inte kan lyfta tårna uppåt. Hon är även svag i händerna.

Men trots sin sjukdom har hon alltid varit aktiv.

– Jag klättrade i träd och cyklade och gjorde allt som alla andra barn gjorde. Jag är väldigt envis lagd.

När Katarina fick en inflammation i höften 2019 och inte kunde gå vanliga promenader började hon cykla på allvar. Hon blev fast.

Sen dess har det blivit tre svenska klassiker och en pallplats i den nationella paratävlingen Swecup.

undefined
Katarina tävlar i paracyklingens swecup och siktar mot de svenska mästerskapen i sommar.

– Jag trodde inte att jag var en sån tävlingsmänniska som jag är. Men jag tycker även om när det är bra stämning med kompisgänget utanför tävlingen och inte bara blodigt allvar.

Sen cyklingen tog fart har hon mekat och anpassat sin cykel alldeles själv. Bland annat använder hon sig av bromsskivor som gör det lättare att bromsa då hon inte har så mycket kraft i varken ben eller händer.

undefined
Katarinas cykel som hon har anpassat efter sitt handikapp med bland annat bromsskivor.

Precis som för en annan paraidrottare i Västervik, Hillevi Salomonsson, som tävlar i badminton och tennis, finns ett klassificeringssystem även i cyklingen.

– Det finns säkert många som har något handikapp som kanske inte vet om att man kan tävla. Det finns mycket hjälp att få med alla möjliga idrotter. Själv får jag hjälp från paracykelförbundet om jag behöver.

Årets stora mål är SM i Norrköping i slutet av juni och Uppsala i början av juli där det är jaktstart på första tävlingen och tempo i den andra.

– Det ser jag fram emot. Det är det som ger mig extra motivation till att träna, säger Katarina som tränar mellan sex och tio timmar i veckan.

– Minst en gång om året cyklar jag tolv mil till brorsan i Linköping och i sommar ska jag cykla Vätternrundan (30 mil) för femte gången och Siljan Runt på 16 mil.

undefined
Katarina gillar att cykla ut på landsvägarna och titta på naturen.

Är det inte jobbigt att cykla så långt?

– Jo. Ibland tänker jag att jag är dum i huvudet, men när det jobbiga släpper känner jag mig fri och känslan när jag åker i mål är fantastisk. Man slits verkligen mellan himmel och helvete. Ofta kommer jag på mig själv att prata med Gud.

Vad pratar du om då?

– Allt möjligt. Om jag har en mässa nära inpå tänker jag på predikan. Cyklingen är min meditation.

undefined
Katarina Grahn.
EDS

När du har Ehlers-Danlos syndrom fungerar bindväven i kroppen inte som den ska. Bindväven är en så kallad stödjevävnad som ska stödja, skydda och hålla ihop olika delar av kroppen. Den finns i till exempel muskler, senor, ledband och blodkärl.

När du har Ehlers-Danlos syndrom kan bindväven inte ge det stöd som den behöver göra. Det påverkar kroppen på flera olika sätt.

Ett symtom som är gemensamt för alla som har Ehlers-Danlos syndrom är att man är mycket rörlig i flera leder i kroppen. Du kan till exempel böja ett finger extra långt bak.

Det är också vanligt att huden är extra töjbar och skör. Sår kan läka sämre och ärrvävnaden blir ofta tunn.

Många har ont i kroppen. Du kan ha ont på ett speciellt ställe, eller i större delar av kroppen. Det kan leda till att du får svårt att sova och blir trött.

Bindväven kan påverkas av de kvinnliga könshormonerna. Den kan då bli mer elastisk.

Som vi berättat om i en tidigare artikel arbetar Klinik Johlin i Västervik för att bli ett nationellt center för EDS. De har knutit till sig Hani Hattar, pensionerad smärtläkare som tidigare jobbat på sjukhuset. 

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!