Efter lite drygt 23 år totalt i politiken, varav femton i den politiska hetluften så lämnar nu Kristdemokraternas frontfigur i LInköping politiken. Nästan i alla fall.
– Jag behåller ungefär fem procent av mitt nuvarande uppdrag och det är ersättningsplats i två av kommunens bolagstyrelser. De uppdragen är inte meningsfulla att lämna över, säger Jan Willy Andersson.
Sedan årsskiftet 2007 har han haft ansvaret för äldreomsorgen i kommunen och som sådan hamnat i hårda debatter fler än en gång. Frågan om Linköpings äldreomsorg är så bra som han säger, har han fler än en gång fått svara på.
Men själv är han orubbligt övertygad. Äldreomsorgen är bra i Linköping.
– Det är klart att det alltid går att hitta problem eller fel. Men med tanke på att det varje dag sker någonstans mellan 15 000 och 20 000 möten mellan människor i äldrevården varje dag, så blir det förstås fel ibland.
Jan Willy Andersson tar de flesta tillfällen i akt att peka på hur nöjda de äldre är med äldreomsorgen och hur hög kvaliteten är. Därtill är äldrenämnden nöjd över att äldreomsorgen är billig i Linköping. Billigare än i många andra kommuner.
– Det vore förstås förfärligt om brukarna samtidigt vore missnöjda. Men det är de inte, konstaterar han.
För detta påstående lutar han sig mot Socialstyrelsens brukarundersökning där man frågar äldre om hur nöjda de är med äldreomsorgen i sin kommun.
Äldrenämnden har också genomfört egna undersökningar och kommit fram till ungefär samma resultat. De här undersökningar har fått kritik, och resultaten har ifrågasätts av den samlade oppositionen.
– Jag kan bara konstatera att i tre undersökningar av fyra som Socialstyrelsen har genomfört, har Linköping hamnat i topp. Brukarna här är nöjda, säger han.
Själv är han också nöjd. En lång radda vallöften från valet 2006 och framåt har han kunnat bocka av, menar han, och räknar upp; Kundvalsmodellen, alltså det som till sist blev till LOV (lagen om valfrihet) inom hemtjänsten, han pekar på utveckling av stöd till anhörigvårdare. Han är också stolt över att nämnden återställde fritidsverksamheten vid servicehusen till femton timmar i veckan.
– Den verksamheten hade halverats av den tidigare politiska ledningen, tillägger han.
Han har också varit med om att utveckla olika former av gemenskapsboende för äldre. Särskilt stolt är han över den motion han skrev som småningom resulterade i det som i dag är Hagdahls.
– Det har blivit kanonbra.
Det är framförallt hälsan som varit en avgörande faktor i beslutet att avgå. Redan vid valet 2010 klargjorde han att han bara skulle sitta mandattiden ut. Nu blir det lite tidigare än så. Han avslöjar att han hade planer på att sluta redan till förra hösten, men så blev det inte. Istället är det tack och hej sista mars, ett halvår före valet och några månader innan valrörelsen går in riktigt skarpt läge.
Sitt uppdrag som kommunalråd och gruppledare för partiet överlämnar han till Andreas Ardenfors som i dag är vice borgmästare, ledamot i fullmäktige och ersättare i omsorgsnämnden. Ordförandeskapet i äldrenämnden överlämnas till Liselotte Fager som i dag jobbar som kristdemokraternas politiska sekreterare.
– De båda utgör ett starkt team och de har också ett starkt team bakom sig, säger Jan Willy Andersson.
Trots att läget är allt annat än ljust för partiet inför valet siktar de högt, minst sex procent, eller varför inte elva procent som partiet fick i valet 1998.
Chansen finns med den kristdemokratiska grupp som finns på årets lista, hoppas han.
– Jag tycker att det är den starkaste grupp vi har haft sedan jag kom in i politiken 1991.