Perkloretylen är ett giftigt lösningsmedel som påverkar nervsystemet, levern och njurarna. I djurförsök har det visat sig orsaka bland annat levercancer och livmoderhalscancer.
Spridning sker till grundvatten och ytvatten. Det kan också finnas risk för spridning till byggnader genom ångor.
Trots det använder många kemtvättar fortfarande det giftiga och cancerframkallande klororganiska ämnet.
Länsstyrelsen i Östergötland arbetar med att hitta platser i Linköping som kan vara drabbade.
I kartläggningen finns kemtvättar som är nedlagda men också pågående verksamheter.
På kartan här intill kan du se var i Linköping det finns eller har funnits kemtvättar som länsstyrelsen bedömt vara i klass ett och två, det vill säga ställen med mycket stor risk eller stor risk att cancerframkallade ämnen från kemtvättar finns.
Det finns två kemtvättar som befinner i klass ett. Den ena är Startvätten AB, där verksamhet fortfarande bedrivs, den andra är Martin Ängqvist AB som är nedlagt.
Området där Martin Ängqvist ABhade sin verksamhet i Tannefors kommer att saneras under året, vilket Corren tidigare berättat om.
När det gäller Startvätten AB på Timmermansgatan 1 har det gjort flera undersökningar som visar att marken är svårt förorenat. Troligen skedde det under 1950- och 60-talen. I dagarna har ett nytt saneringsarbete påbörjats.
I Linköping har bara två av de elva kemtvättarna i riskklass två undersökts närmare. Det är numera nedlagda Tvättman och Bauers kemiska. Vid närmare undersökning av Tvättman bedömdes halterna vara tämligen låga. Resultatet från Bauers kemiska visar förhöjda halter strax under lågriskvärdet av perkloretylen i inomhusluften.
I undersökningen står att läsa:
"Till följd av de förhöjda halterna går det inte att utesluta risk för negativa hälsoeffekter kan uppkomma om inga åtgärder vidtas."
Som ett första steg rekommenderas att ventilationen i fastigheten kontrolleras så den inte suger in markluft.
Ska man vara orolig om man bor i en fastighet där det har funnits eller finns en kemtvätt som är med på kartan?
- Ur hälsosynpunkt ska man generellt inte behöva oroa sig men det är viktigt att riskerna utreds. Klassningen är i första hand en bedömning av vilken risk tidigare verksamheter på platsen har för människors hälsa och miljön idag, säger Torgny Sylvan, tf gruppchef på miljökontoret, Linköpings kommun.
Torjusen Geira på Länsstyrelsens miljöskyddsenhet och som arbetar med förorenade områden säger:
- Problemet med kemtvättar ligger i att föroreningarna, klorerade lösningsmedel, har mycket stor benägenhet att sprida sig.
Ångorna kan tränga tillbaka genom byggnadsmaterialet om klorerade lösningsmedel finns kvar i marklager under en byggnad.
- Graden av risk beror förstås på föroreningens storlek utifrån omfattningen på läckage eller spill från en verksamhet. Så länge man inte undersökt det har man en osäkerhet som på sikt måste hanteras för att undanröja risker med spridning av föroreningar, säger Torjusen Geira
På sikt är Länsstyrelsens ambition att miljöproblemet med förorenade områden i sin helhet skall vara löst senast år 2050.