De indragna tillstånden är en följd av de skattebeslut som Skatteverket riktat mot de två restaurangerna gällande mångmiljonbelopp för åren 2006-2008. Enligt Skatteverket är restaurangernas bokföring felaktig då de elektroniska kassaregistren manipulerats på ett sådant sätt att alla intäkter inte redovisats.
Enkelt beslut
För restaurang Kikkobar handlar det om intäkter på sammanlagt 3,6 miljoner för de tre senaste åren (2006-2008). För restaurang Yogi har intäkterna räknats upp med sammanlagt 1,4 miljoner kronor för 2007 och 2008.
När det gäller tillstånd att servera alkohol så räcker det med misstankar om ekobrott för att en krogägare förlorar sitt serveringstillstånd:
-Beslutet att dra in serveringstillstånden var inte svårt att ta med tanke på att misstankarna om ekobrott handlar om stora belopp. Till detta kommer att Kammarrätten efter överklaganden av beslut i skatteverket och länsrätten slagit fast att de utredningar som gjorts motiverar att det betalningssäkras värden för 2,1 miljoner kronor gällande Kikkobar, säger Niklas Borg (m) som är ordförande i socialnämnden.
Avancerad programvara
Bakgrunden till den situation som uppstått är dels en skatterazzia mot Yogi och dels en restaurangkontroll gällande alkoholhanteringen i Kikkobar som ledde vidare till att en skatterazzia inleddes.
Det är samma ägare till båda restaurangerna och det misstänkta skattefifflet har skett på ett likartat sett, enligt Skatteverket. Förenklat uttryckt misstänker man att det elektroniska kassaregistret manipulerats med hjälp av speciell programvara som raderat ut vissa rader vid beställningar. När någon ätit förrätt, huvudrätt och efterrätt så har en eller flera delar i efterhand raderats bort. På så sätt har intäkterna som redovisats varit mindre än de summor som slagits in och noterats på kvittona.
Kan skjutas upp
Beslutet i socialnämnden föregicks av en diskussion då det pågår flera parallella rättsprocesser. Dels är skattebesluten gällande de två restaurangerna överklagade. Dels är betalningssäkringen gällande Yogi inte slutbehandlad:
-Det är väldigt viktigt att rättssäkerheten garanteras i sådana här fall och därför gäller inte indragningen av serveringstillståndet omedelbart vilket ofta brukar vara fallet, säger Niklas Borg.
Det datum då serveringstillståndet inte gäller längre är 18 december vilket innebär att restaurangägaren hinner överklaga indragningen till länsrätten. Konkret innebär detta att länsrätten i sin tur har möjlighet att besluta att serveringstillståndet gäller i väntan på att man fattar sitt beslut.
Flera indragningar
Ägaren Peter Yap uppger att socialnämndens beslut ska överklagas. Vad det gäller skattebesluten tillbakavisar han anklagelserna om medveten manipulation av kassaregistren:
-De invändningar som vi redovisat har Skatteverket inte brytt sig om och de bruttovinster som vi redovisar i våra restauranger ligger högst av alla i närområdet vilket innebär stora skatteinkomster för staten. Jag är orättvist behandlad och allt vad jag arbetat för under alla år kan gå förlorat, säger Peter Yap.
Enligt Niklas Borg riskerar flera restauranger i Linköping att få sina serveringstillstånd indragna efter skatterazzior. Redan i december kan ytterligare en krog komma att tas upp för beslut i socialnämnden.
Erik Höjer