Nu införs gårdsförsäljning – så påverkas lokala bryggerier

Från och med den 1 juni kommer mindre alkoholproducenter att kunna sälja sina produkter på plats direkt till kunder. I den östgötska myllan mottogs beskedet med glädje.

Anders Haglund på Opphem malt ser positivt på gårdsförsäljning, även om han inte tror att det kommer att påverka verksamheten ekonomiskt i någon större utsträckning.

Anders Haglund på Opphem malt ser positivt på gårdsförsäljning, även om han inte tror att det kommer att påverka verksamheten ekonomiskt i någon större utsträckning.

Foto: Jan Novotny

Linköping2025-04-23 16:16

Klockan 16.15 på onsdagseftermiddagen röstade riksdagen ja till att tillåta gårdsförsäljning. En som gläds åt det är Anders Haglund på Opphem malt i Rimforsa, som tillverkar öl, whisky och maltsnaps.

– Det är jättekul med gårdsförsäljning. Om det inte är nåt som stoppar oss så kommer vi absolut att använda det i samband med aktiviteter vi redan genomför.

Samtidigt påpekar han att effekten av gårdsförsäljning inte lär bli särskilt stor.

– Vi kommer inte att ha speciella busslaster med visningar och sälja en massa på det här. Det är mer en lite kul grej att det går att göra. 

undefined
Anders Haglund på Opphem malt ser positivt på gårdsförsäljning, även om han inte tror att det kommer att påverka verksamheten ekonomiskt i någon större utsträckning.

Endast mindre producenter kommer att få bedriva gårdsförsäljning. På Ölsbo gårdsbryggeri söder om Linköping producerar man ungefär 10 000 liter öl årligen. Rickard E Sjöberg på bryggeriet ser framförallt gårdsförsäljning som något positivt för turismen.

– Mängden alkohol som vi kommer att få sälja är ytterst begränsad. Så det här handlar snarare om besöksnäring och att kunna visa upp vad vi producerar.

Han ser även framför sig en större variation av öl.

– Lägger vi en offert till Systemet, då måste vi kunna erbjuda x antal tusen liter till dem. Men ska vi göra öl som är just för gårdsförsäljning, då kan vi brygga 500 liter och så gör vi en speciell öl av det.

undefined
Rickard E Sjöberg grundade Ölsbo gårdsbryggeri tillsammans med sin fru. "Vi har väldigt mycket att visa besökarna, så vi har inga problem att komma upp i de där 45 minuterna", säger han om förslaget på hur lång tid ett besök ska behöva dröja för att gårdsförsäljning ska kunna ske.

Med den nya lagen kommer också krav på hur försäljning ska gå till. Bland annat kommer det att krävas att man som konsument först deltar i någon form av arrangemang, innan man kan köpa alkohol av producenten. Foklhälsomyndigheten (FHM) har föreslagit att arrangemanget måste vara minst 45 minuter långt.

– Jag tycker att det är lite trist att man bromsar in det, att det ska vara en viss tid.

undefined
Susanne Elmbro är alkoholhandläggare på Linköpings kommun.

Tanken är att alla gårdsförsäljare ska genomföra ett prov, som även det ska tas fram av FHM. Sedan är det kommunerna som beviljar tillstånd för verksamheten. I Linköping är man redo att ta sig an ansökningarna, berättar alkoholhandläggare Susanne Elmbro.

– Vi vill ju att de ska kunna få sina tillstånd så fort som möjligt givetvis, under förutsättning att man uppfyller alla krav – att provet är godkänt, att det inte framkommit några konstigheter hos Skatteverket eller polisen, och så vidare.

Exakt när gårdsförsäljningen kan komma igång kan Elmbro inte svara på, eftersom det delvis beror på hur FHM utformar sina föreskrifter kring gårdsförsäljning. Efter att tillstånden kommit på plats kommer verksamheterna att kontrolleras enligt gängse rutiner.

– Vi får ju åka ut och tillsyna precis som vi gör tillsyn ute på restauranger, på krogar och tobaksaffärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!