Christer Kustvik blir Correns nya chefredaktör

Den mångåriga Corren-medarbetaren Christer Kustvik gör comeback som chefredaktör. Han kliver på uppdraget med omedelbar verkan. "Jag är otroligt taggad", säger han.

Christer Kustvik blir ny chefredaktör för Corren, med omedelbar verkan. "Jag känner mig redo", säger han.

Christer Kustvik blir ny chefredaktör för Corren, med omedelbar verkan. "Jag känner mig redo", säger han.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-01-26 07:28

Corren är en del av mediakoncernen NTM. För ungefär en månad sedan kunde vi meddela att Maria Kustvik, efter drygt två år med uppdraget, slutar som Correns chefredaktör för att bli en av två publicistiska chefer i NTM:s nya redaktionella organisation. Den som efterträder henne är hennes man Christer Kustvik, som under de senaste åren varit både näringslivsreporter och tillförordnad nyhetschef.

Visst är det här en comeback för dig?

– Det kan man säga. Jag var chefredaktör för Corren i fyra år mellan 2016 och 2020 – men då såg rollen annorlunda ut. Då var den mer utåtriktad och innehöll inte så mycket operativt ansvar. Nu blir jag operativ chef och ansvarig utgivare, vilket innebär att jag är ansvarig för Correns journalistik, säger Christer Kustvik.

Han tillträder med omedelbar verkan. Från och med den 26 januari.

– När jag fick frågan tänkte jag en halvsekund innan jag svarade med ett rungande ja. En nyhetsredaktion är ett fantastiskt lagarbete där det krävs att vi tar oss an varje dag med lust, kreativitet och mod, annars är vi inte tillräckligt bra, och nånstans där i den pulsen finns min drivkraft, säger Christer Kustvik och fortsätter:

– Det har hänt mycket positivt med Corren under de senaste åren där vi har fått in många nya krafter som tillsammans bildar en framåtlutad redaktion full av energi och idéer. Det ger oss utmärkta förutsättningar för en fortsatt bra utveckling de kommande åren.

undefined
Maria Kustvik slutar, efter drygt två år, som chefredaktör på Corren. Hon efterträds av sin man Christer Kustvik.

Vad blir din stora utmaning framöver?

– Läsaraffären måste fortsätta växa och det innebär att vi måste fortsätta utveckla vår journalistik. Vi behöver bland annat bli ännu bättre på att göra granskande journalistik. Våra digitala prenumerationer växte med 25 procent under förra året och jag ser att det är vårt dagliga fotarbete, till exempel kommunbevakning, sport, nöje och breaking news, som lockar in nya prenumeranter. För att bygga lojalitet hos alla dessa nya läsare krävs det att vi är duktiga på granskande journalistik.

Hur ska Corren bli bättre?

– I dag har vi en grupp med specialreportrar som har uppdraget att skapa mer genomarbetad journalistik. Jag skulle gärna se att vi, tidigt under 2023, går ut och söker en grävchef som kan leda deras arbete. Sedan får vi ta utvecklingen därifrån, säger Christer Kustvik.

undefined
Christer Kustvik har varit anställd på Corren i drygt 30 år. "Det har alltid varit bra stämning men det har nog aldrig varit så bra som det är nu", säger han.

Åsa Junkka är publicistisk chef i NTM och den som Correns chefredaktör lyder under. Hennes uppdrag blir att främja samverkan mellan NTM-koncernens tidningar och stötta chefredaktörerna i att utveckla den lokala journalistiken.

– Jag tänker att vi rekryterar chefredaktörer som är engagerade och brinner för just sin tidning – och det gör verkligen Christer. Vi vill driva så bra lokal journalistik som möjligt och där blir Christer en nyckelspelare, säger hon.

Vad tillför den nya organisationen?

– Jag tror att alla tidningar tjänar på att samarbeta och dela med sig av erfarenheter. Det blir tydligare nu.

Rekryteringen av Christer Kustvik förhandlades med Journalistförbundets lokala klubbstyrelse under onsdagen.

– Christer är en erfaren journalist och även en erfaren chef, på olika uppdrag under många år på Corren. Han är uppskattad av medarbetarna på redaktionen och han har ett stort och varmt hjärta för Corren. Vi från klubbstyrelsen tror att Christer är ett väldigt bra val. Vi vet också att han är uppskattad av många läsare, säger klubbstyrelsens Jenny Eriksen.

NTM-koncernen

Norrköpings tidningars media (NTM) är en stiftelseägd koncern där Corren ingår. Här är övriga prenumererade tidningar som ingår: 

Enköpings-Posten
Eskilstuna-Kuriren
Folkbladet
GA (Gotlands Allehanda)
GT (Gotlands Tidningar)
Katrineholms-Kuriren
Kinda-Posten
MVT (Motala Vadstena Tidning)
Norran
Norrbottens-Kuriren
NT (Norrköpings Tidningar)
NSD (Norrländska Socialdemokraten)
PT (Piteå-Tidningen)
Strengnäs Tidning
SN (Södermanlands Nyheter)
Upsala Nya Tidning
Vimmerby Tidning
VT (Västerviks-Tidningen)

Karta: Östgöta Correspondenten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!