Innanför väggarna i klätterhallen är det full aktivitet under måndagseftermiddagen. Men just idag rör det sig inte om klättring, utan snarare rivning. Med arbetarhandskar i stället för klätterskor samlas medlemmar i Linköpings klätterklubb (LKK), flera direkt efter jobbet, för att ta farväl av den hall som vissa varit med och byggt upp. En av de som är delaktiga i rivningen är 26-åriga Alessandro Gozzo som sitter i styrelsen för LKK.
– Jag har klättrat här i fem år, det här är mitt hem. Det kommer vara lite konstigt när vi kommer tillbaka och allt är annorlunda.
Enligt honom har det ökade intresset för inomhusklättring spelat en stor roll i beslutet att bygga om lokalen.
– Klättring har vuxit så otroligt mycket de senaste tio åren, så det är riktigt bra att vi bygger om för att anpassa för mer folk.
LKK:s ordförande Johan Persson har länge försökt få till en nyrenoverad hall.
– Så länge jag har varit aktiv så har vi arbetat för att få en större och bättre klätterhall.
Den nuvarande lokalen, som klubben hyr av kommunen, byggdes i början av 2000-talet av medlemmarna själva. Då fanns inga tydliga regler för hur klätterhallar skulle konstrueras. Sedan dess har branschstandarder införts, och även om de ännu inte är tvingade så vet klubben att det bara är en tidsfråga innan lagen hinner ikapp.
– När som helst kan det komma krav på att nu måste alla klätterhallar följa normerna och då gör inte vår det, säger Johan Persson.
Det är inte bara branschstandarder för klätterhallar som har ändrats sedan 2000-talet utan också mentaliteten i klätterkulturen. Enligt Johan Persson har den moderna klättringen blivit en mycket bredare sport och klubben måste anpassa sig efter detta.
– I början av 2000-talet var det en annan kultur i klättring. De här väggarna är ganska hårda, det är ganska svårt att klättra här och det är en bra reflektion på vad man ville ha då. Nu har vi barngrupper, vi har äldre – en väldigt mycket bredare demografi.
Klubben vill att klättring ska vara en sport för alla, oavsett erfarenheter eller förutsättningar. Det är just därför hallen byggs om för att kunna välkomna fler oerfarna klättrare, personer med funktionsvariationer och människor med begränsade ekonomiska resurser.
– Vi behöver bygga på ett sätt som passar till alla.
Att klubben valt att inte bygga ut, utan istället renovera inom nuvarande väggar, är delvis ett sätt att hålla nere kostnaderna och därmed klätteravgifterna. LKK har fått stöd från Riksidrottsförbundet och SISU Östergötland på 2,35 miljoner kronor som har varit avgörande för renoveringen.
– Jag är väldigt tacksam att de har valt att satsa på det här för det här kommer realiseras i en hall som håller i minst 20 år till, vi kommer kunna hålla våra låga kostnader och kunna erbjuda klättring för en bred massa, säger Johan Persson.
Resterande pengar för renoveringen har klubben själva samlat ihop under åren.
Under sommaren håller hallen stängd och LKK:s medlemmar erbjuds rabatterade priser på klättring i Norrköping och i den nyligen öppnade boulderhallen i centrala Linköping, men i augusti när renoveringen av hallen är färdig, då vankas det fest.
– Vi vill få till klubbfest med tävling och liksom allting, avslutar Johan Persson.