Linköpingsprofessorn om klimatet: "Var skeptisk"

Christer Svensson är elektronikprofessorn från Linköping som blev klimatkämpe på äldre dar. "Jag är optimistiskt lagd och tror att många problem går att lösa tekniskt", säger han.

Christer Svensson behövde något att sysselsätta hjärnan med efter pensionen. Han läste in sig på klimatfrågan och höll under tisdagen ett föredrag i samband med Klimatdagarna.

Christer Svensson behövde något att sysselsätta hjärnan med efter pensionen. Han läste in sig på klimatfrågan och höll under tisdagen ett föredrag i samband med Klimatdagarna.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2022-04-19 21:00

80 år ung är Christer Svensson väl insatt i klimatfrågorna. Efter en lång och framgångsrik karriär inom elektronik på Linköpings universitet behövde han något att sysselsätta hjärnan med efter pensionen. 

Nyfikenheten ledde honom till klimatet och en undran om de tidiga larmrapporterna som kom verkligen stämde.

– I början var jag själv skeptisk kring klimathotet, jag tänkte att det kan väl inte vara så farligt med lite koldioxid i atmosfären. Men när jag började läsa på ordentligt insåg jag att det faktiskt är mycket allvarligt. 

Ändå är du optimist?

– Mycket går att lösa tekniskt, men inte allt. Vi måste spara energi också genom att exempelvis minska resandet. 

Klimatdagarna i Linköping inleddes med Christer Svenssons föredrag på temat "Vad händer med klimatet?" En slags grundkurs i att få oss att förstå hur människors utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser påverkar klimatet och vad som görs för att motverka krisen. 

– Det finns inget tvivel om att det är människan som ligger bakom det här, säger Christer Svensson och visar en brant kurva som symboliserar en enorm tillväxt av koldioxidhalt i världen.  

Någon halvtimme senare, efter föredraget och en frågestund med engagerade åhörare, säger han:

– Klimatfrågan får för lite uppmärksamhet. Framför allt är jag besviken på att politiken inte hanterar den. Det är väldigt farligt. Istället är det näringslivet som går före, kanske för att storkapitalet ser en möjlighet att tjäna pengar på klimatet. Det är nog det som driver näringslivet istället för en slags idealism. Men varför inte?

Efter pensionen som professor på universitet har Christer Svensson lagt ner mycket tid på att läsa vetenskapliga texter, artiklar och rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC för att försöka förstå. 

– Mest för min egen skull, men nu förstå jag det så väl så att jag kan ge ett föredrag om det. Jag har alltid haft lätt för att läsa vetenskapliga texter och vill gå till botten med saker. Jag kan gärna lägga ner mycket tid för att försöka genomskåda vad som är rätt och fel.

Känner du aldrig någon uppgivenhet?

– Nej, men det kanske jag borde göra. Det går lite trögt och sakta, men än så länge finns det ett visst hopp. Medvetenheten sprider sig runt om i världen och det finns fortfarande många möjligheter att vända på det här.

Ge ett exempel.

– Sol- och vindkraft. Det kommer in 10 000 gånger mer solenergi till jorden än vad vi använder. Självklart måste vi försöka ta till vara på det. 

Många distanserar sig från klimatfrågan och tycker inte att det är så farligt.

– I Sverige är det inte så uppenbart att det är ett stort problem. Det är ju tvärtom ganska skönt att det blir lite varmare. Länder som är väldigt illa utsatta tar det på större allvar, även om många u-länder har svårt att göra något åt det.

Christer Svensson har brunnit för klimatfrågan i många år och står själv utanför stadshuset i Linköping så gott som varje vecka tillsammans med klimatrörelsen Fridays for future som han tillhör. Han blev som många andra både glad och berörd när Greta Thunberg dök upp på scenen för ett antal år sedan.

– Greta är ett fantastiskt geni som kan påverka världen i den här frågan. Vilken talare hon är. Folk kritiserar henne men hon gör allt rätt. Hon kommer inte med några egna idéer, hon säger ju bara att vi ska lyssna på forskarna.

Klimatdagarna

Pågår 19-21 april i Linköping och arrangeras av Linköpings Naturcentrum och Skådebanan i Östergötland. På programmet står bland annat föredrag, teatrar, utställningar, vandringar och workshops på olika platser runt om i stan.

Läs mer på www.skadebanan.nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!