Knappt 300 feriejobb i stället för 800

Hittills har 1 000 ungdomar sökt feriejobb i Linköping, men än så länge finns det knappt 300 platser. Detta kan jämföras med cirka 800 platser som fanns förra sommaren. Och urvalet med hjälp av lottning ska införas.

Dåtiden. I år blir det många färre sommarjobb eftersom kommunen inte längre kan erbjuda platser inom det privata näringslivet.

Dåtiden. I år blir det många färre sommarjobb eftersom kommunen inte längre kan erbjuda platser inom det privata näringslivet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Linköping2019-03-21 21:23

Av förra årets 800 platser för ungdomar som sommarjobbade stod det privata näringslivet för merparten, drygt tre fjärdedelar. Men efter att Linköping kommun blev uppläxad av Sveriges kommuner och landsting, SKL, ändrade bildningsnämnden upplägget för feriejobben. Beslutet fattades i februari i år. Att erbjuda ungdomarna sommarjobb inom det privata näringslivet var inte enigt med kommunallagen, eftersom kommunen betalade ut lönen. Och kommunen har arbetsmiljöansvaret oavsett var ungdomarna sommarjobbade, men det var i praktiken omöjligt att kontrollera alla arbetsplatser som låg utanför kommunens verksamhet.

Därför ska kommunen istället enbart erbjuda anställning av ferieungdomar i de egna verksamheterna och i de kommunala bolagen.

I samband med ändrade riktlinjer för feriejobben försvann även platser inom föreningslivet. Men dessa platser kan fortfarande vara aktuella.

– Vi utreder möjligheter att i samarbete med kultur- och fritidsnämnden få ferieplatser inom föreningslivet och hoppas att det kan ske under den här sommaren, säger Åsa Wennergren (L) kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden.

För henne var det dock svårt att uppskatta om hur många nya platser skulle det kunna handla om. På torsdagens sammanträde fattade nämnden beslut om att det ska finnas två uttagningsgrupper till feriejobb och att urvalet med hjälp av lottningen ska införas. Den ena uttagningsgruppen är ungdomar som har särskilda skäl för att få jobb (sociala, medicinska eller ekonomiska skäl) och den andra är övriga ungdomar.

Ska feriejobb fördelas med hjälp av lottningen inom båda grupperna?

– Nej. Lottningen gäller bara den andra gruppen. Ungdomar som har särskilda skäl är en prioriterad grupp och de ska få sommarjobb.

Hur ska ferieplatserna fördelas mellan den prioriterade gruppen och den andra gruppen?

– De ungdomar som skolan eller socialförvaltningen anser att de är prioriterade och har särskilda skäl att få jobb ska alla få jobb.

Jonatan Hermansson (S), nämndens vice ordförande är bekymrad och tror att de nuvarande platserna inte alls kommer att räcka till de ungdomarna som har det svårt.

– Kommunen kämpar för att skaffa så många jobb som möjligt inom sina verksamheter men jag oroar mig när jag ser den kraftiga minskningen. Redan förra året var de flesta platser fyllda av ungdomar som hade det svårt. För just den här gruppen är det värdefullt att få sommarjobb. Det är de som kommer att drabbas, säger Jonatan Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om