– Det pågår droghandel. Det här går aldrig att stoppa om föräldrarna inte får veta någonting, säger en förälder som tidningen haft kontakt med.
– Det här måste få ett slut, säger en annan förälder.
Enligt föräldrar till elever på högstadieskolan Nya Munken har problem med narkotika bland elever på skolan pågått sedan förra sommaren.
Föräldrar (som inte medverkar med namn av hänsyn till sina barn) säger att narkotika bland annat säljs i Johannelunds centrum, vid Johannelundsbadet och vid skejtparken i Ekholmen – men hävdar att knark även sålts vid och i högstadieskolan Nya Munken.
Flera föräldrar säger till tidningen att de bett skolledningen att gå ut med skriftlig information till samtliga föräldrar och kalla alla till informationsmöte. Föräldrar som tidningen haft kontakt med upplever att skolans ledning undanhåller information.
– Alla är berörda av det här, säger en förälder.
– Barnen pratar, föräldrar pratar, det sprids felaktiga rykten. Det är inte bra. Barnen umgås med varandra mellan årskurserna, det räcker inte att bara vända sig till några, säger en förälder.
Enligt uppgifter till tidningen har polisen den senaste tiden hämtat minst en elev som varit påverkad av narkotika under skoltid. Niklas Roosvall, chef för områdespolisen i Linköping, lämnar inga sådana uppgifter men säger:
– Vi arbetar med ett antal ungdomar på Nya Munken just nu.
Enligt Niklas Roosvall märker Nya Munken inte ut sig med mer narkotikaproblem än någon annan skola.
– Det här flyttar från skola till skola. Vi kan se problem med narkotika på en skola, en månad senare kan det vara över och någon annan skola har istället fått problem, säger han.
Beatrice Barlinger, rektor för Nya Munken, säger att skolledningen kontaktat polisen angående problem med narkotika bland elever. Förra veckan hölls informationsmöte för föräldrar till elever i årskurs nio där polisen och representanter för Mini Maria, en mottagning för personer mellan 13 och 20 år som missbrukar narkotika eller alkohol, medverkade.
– Vi lämnar över till polisen att utreda. Men vi valde också att agera med ett möte eftersom det finns många oroliga föräldrar, säger Beatrice Barlinger.
Ni kallade bara föräldrarna till elever i årskurs nio. Varför informerar ni inte alla föräldrar?
– De namn och uppgifter vi fått fram rör främst elever i nian. Så vi valde det här spåret, säger Beatrice Barlinger.
Hon menar att skolan inte undanhåller information och inte agerar på rykten.
– Det finns rykten om att narkotika skulle förekommit på skolan men det är inget som vi står bakom, det får polisen utreda vidare, säger hon.
Skolan har ingen vidare information planerad för föräldrar eller elever, enligt rektor på inrådan från polisen och Mini Maria.
– De säger att det inte finns något stöd för att det ger resultat att till exempel samla elever för att prata om droger. Föräldrarna är de personer som är viktigast för barnen, säger Beatrice Barlinger.
Föräldrar som har uppgifter att lämna om sitt eller andras barn ska främst vända sig till polisen, råder rektorn.
– Men självklart kan man vända sig till oss så hjälper vi till att komma vidare, säger hon.
Områdespolisens chef Niklas Roosvall säger att polisen är mycket intresserad av namn på personer som missbrukar eller säljer narkotika på någon av stans skolor och uppgifter om andra platser där det sker. Uppgifter kan lämnas anonymt.