Knarkgodis och fake news – tolvåringarna har full koll

Kan det finnas knark i godis? Vem gjorde mål för LHC? Sjätteklassarnas frågor får svar i Corren, som den här veckan spelar en huvudroll i skolan.

Ekkälleskolans mellanstadieelever läser Corren hela veckan. Från vänster Filip Chidi, Lucas Fagerlund, Christoffer Nagel Wettainen, Aniso Abdirizaak, Tilde Björkman och Marilena Dragoj. Bakom står lärarna Gabrijela Stankovic Mirkhan och Johnny Wretman samt bibliotekarien Madeleine Hebo.

Ekkälleskolans mellanstadieelever läser Corren hela veckan. Från vänster Filip Chidi, Lucas Fagerlund, Christoffer Nagel Wettainen, Aniso Abdirizaak, Tilde Björkman och Marilena Dragoj. Bakom står lärarna Gabrijela Stankovic Mirkhan och Johnny Wretman samt bibliotekarien Madeleine Hebo.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-10-18 16:00

Varifrån hämtar man sina nyheter när man är tolv år gammal – tidningar eller tv? Vi frågar eleverna i klass 6B i Ekkälleskolan i Linköping och får ett helt annat svar: Tiktok, appen där man delar och kollar på videor.

Men tolvåringarna har också full koll på att det vimlar av "fake news" i sociala medier som Tiktok och att det gäller att vara källkritisk.

– I helgen såg jag på Tiktok att det kan finnas knark i godis. Jag tänkte direkt att det var fake news, så jag kollade i Corren och ett par ställen till och såg att det faktiskt stämde. Men där stod det också att det inte finns någon risk att sådant godis säljs i vanliga affärer. Det var det ingen som sa på Tiktok, berättar Christoffer Nagel Wettainen.

undefined
Det gäller att kolla flera trovärdiga källor när man tvekar på om en nyhet är sann eller inte. Det vet Christoffer Nagel Wettainen.

Ekkälleskolan är en av de skolor som hakat på Tidningsveckan. När vi hälsar på sitter eleverna och bläddrar i varsitt pappersexemplar av Corren. Det visar sig att flera elever faktiskt har för vana att läsa just papperstidningen.

– Jag läser alltid på papper, flera tidningar men helst Corren och särskilt på helgerna. Det är svårare att läsa på nätet, tycker jag. Vetenskap, nyheter och sport är mina favoritämnen, säger Aniso Abdirizaak.

Tilde Björkman instämmer.

– Papperstidningen är bättre, man får mer överblick. På mobilen kan man få ont i huvudet efter ett tag. Jag läser mycket om brott och straff. Polisgrejer. Jag vill veta vad som händer i samhället, säger hon.

undefined
Aniso Abdirizaak läser flera tidningar varje vecka, men helst Corren. "Jag tycker bäst om att läsa på papper", säger hon.

I måndagens Corren är det flera artiklar som väcker sjätteklassarnas intresse. En misstänkt misshandel i simhallen. Vandalisering av bilar i Kisa. Ett planerat bygge på tomten bredvid skolan. En död älg vid E4. 

Christoffer kastar sig över texterna om helgens LHC-match.

– Jag ser matcherna på tv, men jag vill alltid läsa om dem efteråt för att få mer fakta. På tv ser man ju bara det som kameran ser, säger han.

undefined
Oskar Jonsson och Tilde Björkman läser dagstidningen. Artiklar om brott intresserar, men även utrikesnyheter om USA, Ryssland och Kina.

Johnny Wretman, en av klassens två mentorer, berättar att de pratat mycket om falska nyheter och källkritik och även tränat sig på att skriva insändare. Den här veckan väntar många lektioner om journalistik.

– Som avslutningsuppgift ska vi göra en skoltidning, berättar han.

Eleverna kommer genast med artikeluppslag när de får höra det.

– Jag vill skriva om nya grejer som skolan ska köpa in. Och om projekt som olika klasser håller på med, säger Tilde.

– Jag vill skriva en artikel om vad man gör i sexan. Lite tips till dem som går i femman nu, säger Christoffer.

undefined
"Kolla här!" Montazar Al Tamimi och Lucas Fagerlund fastnar för en artikel om en misstänkt misshandel i simhallen, där polisen valt att lägga ner förundersökningen.
Karta: Ekkälleskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!