Knepiga frågor väntar äldreomsorgen

Vi blir allt äldre och behovet av äldrevård ökar. Samtidigt har allt färre lust att jobba inom äldrevården. En svårlöst ekvation för äldreminister Åsa Regnér (S).

Äldreminister Åsa Regnér (S) på besök i Linköping. Till vänster riksdagsledamoten Catharina Bråkenhielm (S) och till höger utredare, Susanne Rolfner Suvanto.

Äldreminister Åsa Regnér (S) på besök i Linköping. Till vänster riksdagsledamoten Catharina Bråkenhielm (S) och till höger utredare, Susanne Rolfner Suvanto.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-09-26 11:05

I går var Linköping första anhalt på den turné – bland utvalda svenska kommuner – regeringen döpt till Äldreresan. Ett av skälen till att valet föll på Linköping har bland annat att göra med den särskilda modell för förenklad biståndsbedömning som Linköping använder sig av. Ett system som allt fler kommuner tittar på och vill använda sig av, men som inte finner nåd inför IVO. Linköping riskerar miljonbelopp i vite om man framhärdar med modellen. Men regeringen är smått intresserad. Utredaren Susanne Rolfner Suvanto, ska titta närmare på frågan i den nationella kvalitetsplan för äldreomsorgen hon utsetts att leda. Men svaret kan dröja till 2017 när slutbetänkandet kommer.

Att äldrefrågorna är viktiga underströk ministern och pratade om de satsningar på äldreomsorg som regeringen presenterade i sin budget i veckan som gick. Totalt handlar det om fyra miljarder kronor. Varav två miljarder ska gå till satsning på ökad bemanning. Satsningen har varit känd sedan tidigare och i Linköping har Koalition för Linköping redan räknat med pengarna – tio miljoner – i sin budget för 2015 och ungefär dubbelt så mycket 2016 och 2014, enligt Mikael Sanfridsson (S) ordförande i äldrenämnden.

Totalt handlar bemanningssatsningen från regeringen om 1 miljard i år och 2 miljarder per år under 2016 och 2017.

Satsningen är inte permanent, men Åsa Regnér säger att hon hoppas att regeringen får fortsatt förtroende i kommande val och lovar att återkomma i frågan då.

För att kunna satsa på bemanning så krävs det att det finns personal att satsa på. Redan i dag står äldreomsorgen inför stora problem med allt fler att vårda och allt färre som vill göra det. Möjligen kommer den nationella kvalitetsplanen med en lösning, men frågan måste hanteras redan idag, enligt ministern.

– Vi måste jobba med utbildning och bli duktiga på det här med etablering. Vi har många människor som kommer till Sverige som vill komma i jobb. Många har också relevant vårdbakgrund, säger hon.

Ett annat sätt är att lyfta fram de goda exemplen inom äldrevården, tycker hon

– Visst är det viktigt med granskningar. Men i de öppna jämförelser som görs så tycker äldre ofta att äldreomsorgen fungerar bra.

Om vi i framtiden kommer att ha råd med en äldrevård som – med samma kvalitetskrav som i dag – kommer att kosta dubbelt så mycket fram till 2040 är en mycket politisk fråga. Ministersvaret blir det diplomatiska; Vi ska ha en bra omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om