Kö till kyrkovalet

Väljarna står i kö hos röstmottagarna i St Larskyrkan. "Väldigt många fler än vanligt", säger Fanny Petré som har jobbat bakom disken i flera kyrkoval. Och än är det inte för sent att förtidsrösta – inte ens för den som har slarvat bort röstkortet.

Birgit Eliasson och Fanny Petré prickar av förtidsröstare i en jämn ström.

Birgit Eliasson och Fanny Petré prickar av förtidsröstare i en jämn ström.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-09-15 21:47

Genom St Larskyrkans port kommer en jämn ström av väljare. Intresset för kyrkovalet tycks vara större än på många år, åtminstone att döma av tillströmningen av förtidsröstare.

– Hade vi vetat att det skulle bli så här så hade vi nog utökat öppettiderna, säger Thomas Bernhardsson som är kyrkvaktmästare. Nu är det öppet några timmar på förmiddagarna och någon kväll, och det blir lite köer hela tiden.

Röstmottagarna har fullt upp att göra. Många väljare kommer för allra första gången.

– Det är en hel del människor som säger att de aldrig har röstat i kyrkovalet tidigare, men att det är viktigt den här gången, säger Birgit Eliasson som prickar av väljare som lämnar sina röster i igenklistrade kuvert.

Precis så säger Charlotte och Bo Sillén som förtidsröstar.

– Vi brukar inte rösta i kyrkovalet, men nu är det viktigt eftersom det finns de som använder det strategiskt, säger Charlotte.

En förklaring till det stora intresset är förstås Sverigedemokraternas stora satsning på kyrkovalet. De mobiliserar sina väljare, och därmed mobiliseras också deras motståndare.

– Samtidigt är det många som inte vill rösta på de traditionella politiska partierna överhuvud taget, säger Fanny Petré. De tycker inte att politik hör hemma i kyrkan.

Det är inte bara "traditionella" väljargrupper som kommer till förtidsröstningen, inte bara de kyrkligt engagerade, påpekar hon.

– Nej, alla åldrar finns representerade.

Än är det inte försent att förtidsrösta, det funkar både kl 10–12 på lördag och 13.30–15.30 på söndag i St Larskyrkan. Det betyder att man då kan rösta här även om man är skriven på någon annan plats i landet. Enda kraven är att man är över 16 år och medlem i svenska kyrkan.

Och om man glömde röstkortet?

– Då har vi möjlighet att leta upp dig i kyrkobokföringen, säger Birgit Eliasson. Bara du har legitimation med så kan du få ett nytt röstkort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om