Köksbrand stoppar ny restaurang

- Det började gå bra. Men nu kan det ta månader för oss att komma tillbaka dit och vara igång igen.

Foto: Ulrik Svedin

LINKÖPING2016-09-23 13:50

Vid 22-tiden förra lördagen ställdes mycket på kant för ägarna till det nyöppnade Falafel-huset på Trädgårdstorget, på S:t Larsgatan i Linköping. De skulle ha öppet många timmar till, när en brand startade i en fritös.

– Vi började släcka med en pulversläckare, men det räckte inte. Vi fick hjälp av våra gäster som snabbt ringde räddningstjänsten, berättar Alaaeddin Alaswad, som sedan i somras driver Falafel-huset tillsammans med Ahmad Alhefel.

De har kommit från krigets Syrien för cirka två år sedan. Alaaeddin berättar att han drev en falafel-restaurang i Der Izur och Ahmad förklarar hur han som nyligen färdigutbildad journalist efter fyra år på universitetet valde att lämna landet på grund av kriget. De är gamla vänner från samma stad.

– Vi vill bara jobba och starta om livet här. Vi vill göra rätt för oss. Jag sålde min restaurang i Der Izur. Den var populär. När jag drev den gjorde vi över 1 000 falafel-rullar om dagen, berättar Alaaeddin.

Alaaeddin Alaswad och Ahmad Alhefel köpte restaurangen på Trädgårdstorget i somras och har bara haft öppet i några månader. Nu är dörren låst, och fönstren täckta av papp. Branden i lördags blev mycket begränsad, till fritösen och fläktutrymmet. Men rökskadorna gör att det kan tre månader att reparera och sanera. Det blir många kontakter som måste tas, och pappersarbete.

– Vi är inte så bra på svenska. Men vi har haft en bra kontakt med försäkringsbolaget som ser det som en ren olycka. Fast det krävs väldigt mycket dokumentation. Saneringsfirman har gjort en första bedömning och säger att det kan ta uppåt tre månader att få allt färdigt.

Corren har även kontaktat hyresvärden, HSB, som konstaterar att skadorna på fastigheten är mycket begränsade och att det handlar om ett rent försäkringsärende.

Falafel-husets ägare säger att de inte är intresserade några extra finesser. De vill bara att det ska vara rent och snyggt och fungera enligt alla miljökrav.

– Jag vill inte ha några nya bord eller stolar. Jag vill egentligen bara att allt ska se ut som det gjorde före branden, säger Alaaeddin Alaswad.

Men de är oroliga för den relativt långa tiden som det kan ta att få ordning på allt.

– Vi har ett avtal om betalning till förra ägaren, det måste vi försöka att förhandla om nu. Det började gå bra. Vi hade mycket gäster på luncherna, nu kan det ta tre månader för oss att komma tillbaka dit och vara igång igen, säger Ahmad Alhefel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om