Broschyr till alla hushåll – så förbereder du dig inför en kris

Vad gör du om elementen blir kalla och vattnet slutar rinna i kranen? I helgen får alla Linköpingsbor tips som ska göra det lättare att klara en kris.

5 tips från säkerhetschefen

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-09-19 18:00

2018 delades broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ut till alla svenskar. En ny upplaga är på väg – men redan nu i helgen får Linköpings 81 413 hushåll en lokal version. Där finns det till exempel en QR-kod som leder läsaren vidare till de trygghetspunkter som upprättas vid en kris, och där man till exempel kan hämta vatten och ladda sin mobiltelefon.

Linköpings kommuns säkerhetschef Anders Fernemark uppmanar alla att läsa broschyren och förbereda det egna hemmet på en kris.

– Målet är att vi ska klara oss minst en vecka med mat, vatten, radio och värme. Kommunen tar ansvar för att skolor och äldreboenden är förberedda, men vi måste ta vårt ansvar även som privatpersoner, säger han.

undefined
Kommunen och Tekniska verken ligger bakom den lokala Linköpingsversionen av "Om krisen eller kriget kommer". I helgen delas den ut till alla hushåll i kommunen.

Broschyren är tunn – och det är medvetet, förklarar kommunalrådet Niklas Borg (M).

– Vi vill sänka tröskeln. Det behöver inte vara så svårt att bygga hemberedskap. Det viktiga nu är att man sätter igång och inte krånglar till det. Alla Linköpingsbor har ett ansvar att förbereda sig för att kunna ta hand om sig själva och sina närstående, säger Borg.

Civilsamhällets beredskap är lika viktig som den militära förmågan att försvara Sverige, menar Niklas Borg.

– Det där är ju väldigt tydligt om man tittar på Ukraina. Jag tror att Ryssland kraftigt har underskattat ukrainarnas motståndsvilja.
Där har man varit bra på att klara av situationen när inte allting funkar som vanligt.

undefined
" Det viktiga nu är att man sätter igång och inte krånglar till det", säger kommunalrådet Niklas Borg (M).

Att Sverige skulle hamna i krig är inte troligt, betonar Anders Fernemark.

– Försvarsmakten bedömer för närvarande risken som låg att Sverige utsätts för ett väpnat angrepp. Men sedan Rysslands invasion av Ukraina så har ju ändå läget försämrats. Vi ser att det ständigt pågår påverkansoperationer, cyberattacker och desinformation. Vi behöver stärka skyddet för befolkningen och vi måste förbereda oss på svåra situationer, säger han.

Förutom att delas ut till alla hushåll kommer broschyren att finnas på huvudbiblioteket och på besökskontoren i Skäggetorp och Berga. Den kan också laddas ner på kommunens hemsida, där den även finns på arabiska, dari, engelska, persiska, somaliska och tigrinja.

Att broschyren delas ut just nu beror på att Beredskapsveckan genomförs i hela Sverige vecka 39. Då kommer bland andra Frivilliga Resursgruppen, Bilkåristerna och Lottakåren att genomföra aktiviteter i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!