– Det var ett glädjebesked att få veta att vi har vunnit utmärkelsen. Maten ska vara en viktig del i skolan, säger Lotta Enkell, restaurangchef på Tornhagsskolan.
Att kunna erbjuda näringsrik och varierad mat i skolan är något som Linköpings kommun satsat mycket på genom verksamheten Kost & Restaurang. På Tornhagsskolan erbjuder restaurangen flera maträtter om dagen där bland annat en vegetarisk rätt, ett stort utbud av näringsrika sallader, samt lokalt bakat bröd alltid finns på menyn. Skolan har både kött som följer Miljöstyrningsrådets baskrav och grönsaker som närproduceras och köps in efter säsong. Dessutom tillagar de alla såser, syltar och också ketchup i eget kök. Maten som lagas och produceras skickas även till andra skolor och förskolor, sammanlagt lagar köket mat till ungefär 1 300 elever.
– Arbetet blir roligare för kockarna när de får laga så mycket som möjligt själva och det är dessutom något som uppskattas mycket av alla på skolan, säger restaurangchef Lotta Enkell.
Utmärkelsen från Hagdahlsakademien delas ut i form av ett stipendium till en skola i Östergötland, som genom en näringsrik och varierad skolmåltid främjar barns attityd och kunskap om mat.
– Just vi på Tornhagen har ett otroligt samarbete. Alla jobbar för samma sak, att barnen ska vara i fokus. När vi ser att eleverna mår bra så mår vi också bra.