Kommunal försöker få bort karensdag

I dag träffar fackförbundet Kommunal sin motpart, cheferna för Linköpings kommun, och kommer att kräva att karensdagen för personal i omsorgsyrken tas bort.

LINKÖPING2009-01-15 00:00

- Vi förde fram samma krav för några år sedan. Men den gången fick vi nej från alla håll, säger Kim Öhman, ordförande i Kommunals sektion i Linköping.

I gårdagens tidning berättade Corren om det kommunala servicehuset Aspen, där vinterkräksjuka nu härjar och personalen vill se att kommunen slopar karensdagen för anställda som smittas i sitt arbete som de måste utföra och därmed tvingas sjukskriva sig och få ut sämre lön.

"Omöjligt veta smittkälla"

Maria Bindå, personalchef inom Linköpings kommunala utförare (LKU) kommenterade kravet i Corren:

- Att härleda till vad som är vinterkräksjuka, influensa eller någon annan sjukdom och till vad som är smittkällan är rent av omöjligt.

Men landstinget i Östergötland anser det inte omöjligt. Sedan 2003 är karensdagen borttagen för personal i landstinget som smittas av magsjukevirus på sitt jobb.

Helena Strångert, personalkonsult i landstinget, säger till Corren att det inte är så svårt att härleda smittan.

- Ofta vet man ju om en patient på en avdelning haft vinterkräksjukan. Det går naturligtvis aldrig att bevisa varifrån en smitta kommit men i de här fallen tror jag att man är ganska liberal med bedömningen.

Bara vinterkräksjuka

Den slopade karensdagen gäller bara då vinterkräksjuke-epidemi härjar, inte när personal drabbas av så kallad vanlig maginfluensa vid andra tidpunkter.

Kim Öhman, förtroendevald i Kommunal, är beredd att strida för frågan igen och främst gäller striden personal inom omsorgsyrken.

- Även personalen i förskolor har diskuterats men först och främst diskuterar vi om personal i omsorgen, vår erfarenhet är att de drabbas värst, säger hon.

Kommunal tänker också kontakta de privata vårdutförarna och föra fram samma krav på slopad karensdag till dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om