Videon är inte längre tillgänglig
Lite drygt 2 300 elever har sökt till omkring 2 900 gymnasieplatser. Att antalet platser räcker med råge, borde borga för att eleverna får sina önskeval uppfyllda. Men så enkelt är det inte i Linköpings intagningsvärld. De allra flesta – 70 procent – har sökt sig till en kommunal gymnasieskola och då ökar också konkurrensen på populära program, alla får inte plats.
Finns inte plats
– Med tanke på den demografiska ökningen vi står inför, och som delvis börjat, så kommer det att bli bekymmersamt med plats på kommunala skolor under åren framöver, säger bildningschef Tommy Johansson.
Årets raket – om man kan kalla det så – är Ekonomiprogrammet som seglat upp som favorit. Men valet av skola tycks viktigare än valet av program. Under våren tillkom 96 nya platser på ekonomiprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium (ALG). En (1) elev sökte. När antagningen nu är klar har sju elever antagits till programmet.
Om intresset för ekonomiprogrammet ökat så har intresset för det naturvetenskapliga programmet avtagit en aning.
– Vi har backat lite grann. Men i en nationell jämförelse är vi otroligt starka när det gäller intresset för att läsa på naturvetenskapsprogrammet.
Bekymmer för friskolor
Det låga intresset för yrkesprogrammen håller i sig. Det har varit på samma vis sedan 2011 och än finns inga tecken på förändring, enligt Tommy Johansson.
För många friskolor är läget bekymmersamt. Få sökande till många platser. Till Jensens 20 platser på ekonomiprogrammet sökte inte en enda elev. Till slut har två antagits.
Hur länge håller det att ha för få sökande?
– Svårt att säga. Det är stora koncerner som ligger bakom så det finns nog finansiella muskler hos de flesta. Men när det väl kommer till beslut då verkar det gå snabbt, säger Tommy Johansson
Viktig valfrihet
Hur viktiga är friskolorna för kommunen?
– De är jätteviktiga. Som stimulans för de kommunala skolorna att vara bättre men också för att det är viktigt med valfrihet. Det kan handla om olika arbetssätt, storlek på skola, klasser eller annat.
Lärarbristen diskuteras med jämna mellanrum. I Linköping är läget ändå bra om man får tro Tommy Johansson. Han har inga dagsaktuella siffror, men vid vårterminens slut var den allmänna meningen bland rektorer att kommunen sällan rekryterat så mycket som nu.
– Vi står oss ganska bra. Linköping har gjort satsningar på lärare och ska förhoppningsvis fortsätta med det. Problem uppstår förstås i andra kommuner när deras lärare söker sig hit. Tittar man regionalt så är förstås detta ett bekymmer.