Han är inte förvånad över att väljarnas förtroende har sjunkit – farligt nära 4 procentsspärren – och säger att det förståeligt mot bakgrund av den senaste tidens händelser.
Hur känner ni er i partiet?
– Senaste opinionsmätningen har vi inte diskuterat och vi är mitt uppe i den här processen som förhoppningsvis får sitt avslut på kongressen så vi kan få någon form av omstart.
Det blir kongressens sak att välja nya språkrör. Istället för Åsa Romson som aviserat att hon hoppar av tyder allt på att det blir biståndsminister Isabella Lövin som tar över som språkrör tillsammans med Gustav Fridolin som stannar kvar på sin post.
Nils Hillerbrand tycker att det är en klok bedömning av Åsa Romson att lämna sin post, men säger samtidigt att hon gjort ett fint arbete som klimat- och miljöminister.
Varför avgår bara hon och inte också han?
– Personligen tror jag att inte det bara det handlar om den senaste tidens händelseutveckling. Jag tror att vår riksvalsberedning har gjort en mera samlad bedömning av läget och jag tror att det är en klok bedömning. Något som också vår lokalavdelning står bakom.
Åsa Romson var även vice statsminister. Är det viktigt att MP har kvar en sådan prestigepost?
– Det är jag inte rätt person att bedöma. Jag utgår från att våra partikamrater på nationell nivå tittar över vilka uppdrag vi vill behålla eller aspirera på, men ytterst blir det en fråga för Stefan Löfvén och inget jag vill spekulera i.
I så fall står klimat- och miljöministerposten högre i kurs.
– Ja, frågar du mig skulle jag säga att den befattningen betyder mer. Många av våra profilerade frågor rör sig i det området.
Miljöpartiet har beskyllts för att inte vara moget för regeringsmakten, men det tycker Nils Hillerbrand är en orättvis beskyllning. Det finns förklaringar, menar han.
– Bortsett från det som hänt nu skulle jag säga att förutsättningarna från början inte varit de allra bästa rent parlamentariskt. Vi fick en minoritetsregering med två partier som aldrig regerat tillsammans varav den ena aldrig har suttit i regeringsställning överhuvudtaget. Ovanpå det har vi nationellt haft migrationsfrågan som varit en tung fråga för hela rikspolitiken.
Har ni blivit för hårt granskade?
– Är man offentliga personer på hög nivå i riksdag eller regering så är det klart att man blir utsatt för en ordentlig granskning och det ska man klara, och tåla.
Kommer partiet igen till nästa val?
– Ja, absolut. Det är bättre för ett parti att råka ut för något sådant här nu, än att göra det tätt inpå ett val. Nu har vi god tid på oss att styra upp det här och återfå förtroendet hos väljarna.