Kommunalt miljonregn över eftersökta yrkesgrupper

Kompetenstrappa och karriärkarta, det ska få medarbetare i Linköping att inte bara välja kommunen som arbetsgivare utan också att stanna kvar på jobben.

Linköping2016-01-16 14:00

I dag tog personalutskottet beslutet att satsa nästan 20 miljoner kronor på att utveckla personal inom några olika områden. Mest pengar riktas till social- och omsorgsverksamhet och satsningen görs framförallt på socialsekreterare, sjuksköterskor inom kommunen, och en specialistutbildning för undersköterskor och vårdare.

Totalt rör det sig om 14 miljoner kronor som ska fördelas på tre år.

Mest pengar går till socialförvaltningen och socialtjänsten som får 8,1 miljoner fördelat på tre år.

– Trycket på socialtjänsten och sociala förvaltningen är och har varit stort länge. Vi vill satsa på att utveckla arbetsplatsen så att erfarna medarbetare stannar kvar och vi kan locka nya, säger Daniel Andersson (L) kommunalråd och ordförande i personalutskottet.

Det man kallar kompetenstrappa handlar om att få möjlighet att växa i sin yrkesroll, enligt Andersson.

– Visst är lön viktigt men jag tror också att möjlighet att kunna specialisera och utveckla sin yrkesroll också är väldigt viktigt.

Satsningen på sjuksköterskor handlar också det om att kunna behålla den så eftersökta yrkesgruppen. Sedan kommunen fick ansvaret för hemsjukvården har också antalet kommunanställda sjuksköterskor ökat.

Nu hoppas Andersson att satsningen – på 1,5 miljoner – på utbildning och utveckling ska göra det attraktivt att arbeta i Linköpings kommun.

Undersköterskor och vårdare får också möjlighet att vidareutbilda sig. Tidigare har det varit möjligt att specialistutbilda sig inom äldreomsorgen. Den nya satsningen gäller specialistutbildning inom området funktionshinder och psykiatri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om