Anmälningen till Inspektionen för vård och omsorg gjordes dagarna före jul. Socialchefen skriver i sin Lex Sarah-anmälan att den grupp som har till uppgift att ta hand om de ensamkommande barnen inte längre klarar av att upprätthålla "den kvalitet och rättssäkerhet som lagstiftning och föreskrifter kräver".
Under hösten har trycket på socialförvaltningen ökat i och med att de ensamkommande barnen blivit allt fler. Som mest anlände det mellan tjugo och 30 barn i veckan. Den senaste tiden har antalet sjunkit till mellan tio och femton barn i veckan. Att hitta bostäder till alla har krävt stora arbetsinsatser under hösten. Omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L) har vid flera tillfällen påpekat att kommunen behövt öppna upp, eller teckna avtal med utförare, för att kunna starta nya boenden var och varannan vecka. Dagarna före jul öppnades ett av Sveriges största boenden för ensamkommande ungdomar i Örtomta utanför Linköping.
Linköping är långt ifrån ensam om att ha anmält sig själv till IVO. Under hösten har en mängd kommuner gjort detsamma. Så många att IVO nu vänt sig till regeringen med en sammanställning av alla Lex Sarah-anmälningar som kommit in under hösten. De flesta anmälningar har signalerat att kommunerna inte har förutsättningar att klara sitt uppdrag på grund av att gruppen ensamkommande barn har ökat.
Linköping anmäler av samma skäl.
– Vi tror kanske inte att anmälan förändrar så mycket i sak. Det är mera som en markering att vi har svårt att hantera den stora ökningen, säger Ewa Pettersson avdelningschef på individ och familjeomsorg.
Anmälan har flera orsaker, det handlar bland annat om att socialtjänsten varken hinner utreda alla ärenden eller följa upp dem. Därtill har det varit svårt att rekrytera socionomer, enligt Ewa Pettersson.