Kommunen: Bekräftad smitta på sju skolenheter

Vi får vänta någon vecka innan vi kan se om sportlovet påverkat smittläget negativt. Det säger Åsa Strömberg, ansvarig för elevhälsan i kommunen.

Enligt Socialstyrelsen är nu personer med Downs syndrom en ny riskgrupp som identifieras. Linköpings kommun ska se över vad som ska göras för att skydda de här personerna.

Enligt Socialstyrelsen är nu personer med Downs syndrom en ny riskgrupp som identifieras. Linköpings kommun ska se över vad som ska göras för att skydda de här personerna.

Foto: Mostphotos

Linköping2021-03-03 14:00

Just nu finns det, enligt Åsa Strömberg, spridd smitta på sju skolenheter. Då handlar det om enheter som har tre fall eller flera av bekräftad covid. Av de sju enheterna, bedömer Åsa Strömberg att läget är något mer bekymmersamt på en av dem.

Sportlovet innebär – även i pandemitider – resor för några. I Linköping är beslutet att den som varit utomlands, gäller både elever och personal, måste vara i karantän under en vecka efter hemkomst. Under den veckan ska man också testa sig två gånger, det gäller också barn. Undantaget är barn födda 2015 och senare. 

En annan grupp som kommunen nu, enligt Åsa Strömberg, särskilt ska titta är barn och unga med Downs syndrom.

Förra veckan publicerade Socialstyrelsen resultat som visar att individer med Downs syndrom löper en påtagligt större risk att bli allvarligt sjuk av covid. I Socialstyrelsens rapport framgår att sannolikheten för sjukhusvård var fyrfaldigt ökad och sannolikheten för död vid covid-19 var tiofaldigad.

– Vi har nu lyft frågan med smittskyddet för att se om vi behöver göra något ytterligare för att skydda de här personerna, säger Åsa Strömberg.

Vi har fått reaktioner från föräldrar och personal inom skolan som upplever att informationen som kommunen ger inte stämmer. Fler är sjuka och hemma än vad kommunen uppger, är en åsikt som tycks delas av många.

Mörkar ni antalet sjuka?

– Absolut inte. Vi har inget att vinna på att inte vara transparenta. Men vi kan bara agera på det som vi vet är konstaterade fall. Det kan naturligtvis vara hög frånvaro på både elever och personal också av andra skäl än covid, eller så är man hemma för att rekommendationerna är sådana. I de fallen hanterar vi det som vanlig frånvaro. Men självklart påverkar hög frånvaro verksamheter som får svårt med bemanning. Något som också skapar också oro.

Hur ofta hör föräldrar och personal av sig om att de vill att ni stänger skolor/förskolor tillfälligt?

– Sådana kontakter har vi haft under hela året. Det finns vårdnadshavare som tycker att vi ska vara snabbare med att stänga. Men vårt uppdrag från myndigheterna är att vi ska hålla igång förskola och skola och göra det klokt sätt, med anpassningar och i dialog med regionen.

Nästa vecka ska kommunen se över distans- och närundervisningen för gymnasiet.       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!