Kommunen drar i nödbromsen för att undvika uppsägningar

Linköpings kommun drar nu i handbromsen för att rädda 2024-års budget och inför en tuffare prövning av vakanta tjänster. Målet är att begränsa antalet nyrekryteringar utifrån. "Det är ett sätt för oss att slippa uppsägningar", säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Flera nämnder prognostiserar ett minusresultat och därför måste kommunen vara försiktig med nyrekryteringar. Det säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Flera nämnder prognostiserar ett minusresultat och därför måste kommunen vara försiktig med nyrekryteringar. Det säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-04-18 05:00

Nyheten i korthet

  • Linköpings kommun har infört en "förstärkt vakansprövning" för att undvika uppsägningar och balansera budgeten för 2024. Detta innebär att alla lediga tjänster ska granskas noggrant innan eventuell nyrekrytering.
  • Beslutet, som trädde i kraft den 1 april, innebär att befintliga anställda kommer att prioriteras för vakanta positioner, medan extern rekrytering blir en sista utväg.
  • Therese Waller, Kommunals ordförande i Linköping, ser positivt på att kommunen, genom vakansprövningen, förebygger uppsägningar och värnar om redan anställd personal. Men hon ser orosmoln.

Från och med nu, och under resterande 2024, kommer det att råda en så kallad "förstärkt vakansprövning" inom Linköpings kommun. Det innebär att alla lediga tjänster som finns och uppstår ska hanteras i tre steg. Först ska det bedömas om tjänsten verkligen behöver finnas kvar eller om det går att lösa behovet genom en omorganisation på den specifika enheten eller förvaltningen. Därefter, om en omorganisation inte räcker, ska rekryteringen ske internt – bland redan nu heltidsanställda inom kommunen. Först därefter, när allt är utrett, kan det bli aktuellt med en extern rekrytering.

undefined
Alla vakanta tjänster inom Linköpings kommun, med ett fåtal undantag, kommer att genomgå en tuffare prövning under 2024. "Det är ett sätt för oss att undvika anställningsstopp och uppsägningar", säger Kristina Edlund (S).

– Kommunens budget för 2024 är en budget med små marginaler. Nu är det så att flera av våra förvaltningar har utmaningar med att få en budget och prognos i balans och det innebär att det finns ett behov av att bland annat iaktta en större försiktighet i samband med rekryteringar. Särskilt när det gäller att tillsätta tjänster med externa sökanden, säger Kristina Edlund och fortsätter:

– Parallellt med det arbetet har vi från politiken tagit fram ett antal principer som ska fungera som stöd för nämnderna i sitt arbete med att få en budget i balans under 2024. Där är vi bland annat tydliga med att vi ska ha ett medborgarfokus – att kärnverksamhet till exempel går före central administration.

undefined
Den förstärkta vakansprövningen gäller från den 1 april och hela 2024.

Beslutet om en förstärkt vakansprövning fattades av kommundirektören och trädde i kraft den 1 april. I beslutet står det att "vissa titlar" ska undantas och enligt kommunens förhandlingschef och biträdande HR-direktör Frida Andersson handlar det framförallt om svårrekryterade chefs- och specialisttjänster.

– I början av året har vi, från politiskt håll, frågat kommundirektören och förvaltningarna om de tror att vi eventuellt måste sätta ett anställningsstopp eller säga upp personal. För om man lyfter blicken är det väldigt många kommuner och regioner i Sverige som just nu varslar medarbetare. Men efter ett gediget arbete har vi, tillsammans med förvaltningsdirektörerna, ändå landat i att vi kommer att kunna nå en budget i balans för 2024 med de här principerna och en förstärkt vakansprövning, säger Kristina Edlund.

Hur ska man tolka det här beslutet från er sida?

– Vi behöver komma i balans för 2024 för att budgeten för både 2025 och 2026 ska kunna hålla. Vi håller på att anpassa vår kommunala ekonomi utifrån de förutsättningar som finns och det här är ett sätt för oss att undvika anställningsstopp eller att säga upp personal.

undefined
Genom ett antal principer menar Kristina Edlund (S) att politiken försöker stötta nämnderna i sitt arbete med att få en budget i balans under 2024.

Kommer det här innebära att antalet kommunanställda minskar?

– Nu kommer vi att ställa högre krav där förvaltningarna måste fundera på om tjänsterna verkligen behöver tillsättas eller inte. Det kommer att föras mer samtal om de vakanta tjänsterna helt enkelt.

En av de nämnder som prognostiserar ett stort minusresultat för 2024, på hela 120 miljoner kronor, är social- och omsorgsnämnden. Samhällsbyggnadsnämnden går mot minus 20 miljoner kronor.

undefined
Therese Waller, Kommunals ordförande i Linköping, ser till viss del positivt på kommunens beslut men är också orolig för att det innebär att underbemannade arbetsplatser inte får fler medarbetare.

Therese Waller, Kommunals ordförande i Linköping, ser positivt på att kommunen, genom vakansprövningen, förebygger uppsägningar och värnar om redan anställd personal. Men hon är orolig.

– Vi blir oroliga utifrån att vi har en situation i vår kommun där vi tycker att vi behöver vara fler ute på våra arbetsplatser. Välfärden svälter just nu och våra yrkesgrupper går kort. På förskolorna, inom hemtjänsten och på äldreboenden startar vi varje dag med en underbemanning. Kommunal vill att vi ska vara fler ute på arbetsplatserna – och det leder inte det här beslutet till, säger hon.

– Jag tolkar det här beslutet som att arbetsgivaren ser att vi kommer att bli ännu mer drabbade, av det ekonomiska läget, under de kommande åren.

I samband med regionens varsel konstaterade Linköpings kommun att det finns ett stort behov av att rekrytera undersköterskor.

Verksamheter tycker att de är för få, och ni vill rekrytera undersköterskor, hur rimmar det med den förstärkta vakansprövningen?

– Det var det jag syftade till när jag sa att vi hade tagit fram ett antal principer från politikens sida. Kärnverksamheten prioriteras högre än central administration och det innebär att vi för tillfället ser att det finns ett större behov av att rekrytera ytterligare en undersköterska än någon som jobbar med central administration. Vi har försökt att vägleda verksamheterna i den frågan, säger Kristina Edlund.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!