Från och med den här veckan erbjöd Linköpings kommun gratis självtester för covid-19 för cirka 7 000 av sina över 10 000 anställda i syfte att minska frånvaron. Personal inom bland annat hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och socialpsykiatrin hade redan tidigare tillgång till särskild provtagning genom Region Östergötland. Nu meddelar kommunen att de nya självtesterna, och erbjudandet till medarbetarna, stoppas. När de första förpackningarna skickades ut, under onsdagen, upptäcktes nämligen ett fel.
Vad är det som har gått snett?
– I lådorna som skickades ut låg 25 stycken teststickor med en stor flaska reagensvätska. Den rätta benämningen på dem är inte självtester utan snabbtester som ska användas vid vårdmottagningar eller inpasseringskontroller där man utför provtagningsverksamhet, svarar Linköpings kommundirektör Paul Håkansson och fortsätter:
– Ingen av oss visste hur det såg ut i lådorna, både vi och regionens företrädare blev lika överraskade. Tanken var att det skulle finnas 25 teststickor med lika många reagensbehållare. De här lådorna matchade inte våra behov.
Enligt Paul Håkansson hade Region Östergötland 33 000 självtester i sitt centralförråd som de inte hade någon nytta av. Kommunen fick 10 400 av dessa. Förpackningarna, som alltså är fyllda av snabbtester, kan nu komma att slängas.
– De har en så kort hållbarhet, de går ut i januari, och regionen vill inte ha tillbaka dem – så tanken är att de ska gå till destruktion, förklarar kommundirektören och fortsätter:
– Det var en hyggligt vältänkt idé men det är så klart träligt när sånt här händer.
Kommunens plan var att förpackningarna skulle skickas ut till verksamheterna som i sin tur skulle fördela dem till de medarbetare som gjorde en beställning. Tanken var att medarbetarna skulle genomföra självtesterna i hemmet.
– Det var aldrig tänkt att vi skulle bedriva testverksamhet på arbetsplatserna, förtydligar Håkansson.
Ska ni göra ett nytt försök med självtester för medarbetarna?
– Regionen håller på att skramla fram styckförpackade teststickor, med separata reagensflaskor, men jag misstänker att efterfrågan är ganska hög just nu så det händer nog inget före årsskiftet, svarar kommundirektören.
Vad kommer det här att kosta kommunen?
– Vi var överens om att vi skulle köpa alla självtester för en krona så vi har inte pratat pengar i det här fallet överhuvudtaget. Regionen har redan köpt dem av Folkhälsomyndigheten (FHM) och betalat, svarar han.
På fredagseftermiddagen uttalade sig Region Östergötlands vårddirektör Jessica Frisk via mejl till oss. Enligt henne var de tester som skickades ut till kommunen ämnade för "egenanvändning" men att sättet de förpackats på var problemet.
"Vi beklagar att testerna inte motsvarade kommunens önskemål. De snabbtester som utlovats och levererats är så kallade antigentester. De är till för egenanvändning och kräver inte sjukvårdspersonal för att hanteras. Förpackningen är dock inte enskilda test, utan ett större antal per förpackning", skriver vårddirektören Jessica Frisk och fortsätter sedan:
"Vi har också beställt enskilt förpackade snabbtester men de är svåra att få tag på och vi inväntar besked från leverantör. Vi planerar för en kraftig utökning av provtagningsmöjligheterna under nästa vecka och tror att det kan komma att minska intresset för att använda antigentester."