I våras kom Bosättningslagen som syftar till att alla svenska kommuner ska vara med och ta ansvar för att de flyktingar som fått uppehållstillstånd. I det jobbet ingår – inte minst – att erbjuda bostad.
För Linköpings del handlar det om att ta emot 392 personer under 2016.
– Vi räknar med att klara detta, säger Fedja Serhatlic, bostadsstrateg i Linköpings kommun.
Enligt Serhatlic har man hittills lyckats få fram bostäder till cirka 180 personer. Resterande bostäder har han gott hopp om att få till under de månader som nu återstår av året.
– Vi har ett bra samarbete med såväl kommunens bostadsbolag som många privata fastighetsägare och hyresvärdar, säger han.
Undanta lediga lägenheter
En inriktning i arbetet med att hitta bostäder har varit att få hyresvärdar att undanta 10 procent av de lägenheter som blir lediga för uthyrning. Dit har man inte riktigt nått ännu och ett skäl till det, säger Fedja Serhatlic, är att människor inte har flyttat i den utsträckning man räknat med.
Det krävs en del kreativt tänkande för att hitta olika lösningar för att täcka olika behov. Att hitta lägenheter till de familjer som kommer är inte så svårt som att hitta bostäder till ensamhushållen. Just ensamhushållen utgör dessutom det stora flertalet.
Utmaningar – igen
Om situationen är knivig – men inte omöjlig i år – blir den betydligt svårare nästa år. Med andra ord väntar då – som politiker brukar uttrycka sig – en rejäl utmaning. Då behövs bostäder till 632 människor som Linköping har ansvar för enligt Bosättningslagen. Året efter, 2018, är situationen ungefär densamma. Därefter sjunker antalet nyanlända kraftigt.
– Som Sveriges femte kommun med god arbetsmarknad och ett bra näringsliv ska vi självklart ta vårt ansvar, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
Men det krävs kreativt tänkande för att det ska lösa sig, påpekar hon. Trots att det byggs mer än på många år är bostadsbristen fortfarande stor.
Bostadsrätter
Att gå ut på den öppna bostadsmarknaden och köpa bostadsrätter är en lösning som en del svenska kommuner använder sig av. Så gör man inte i Linköping. Än så länge. Men Kristina Edlund ser det inte som helt uteslutet att även Linköping kan behöva ta ett sådant beslut.
– Vi är i en sådan situation att vi måste hitta lösningar på både kort och lång sikt, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
Hon flaggar för att det inom kort, före årsskiftet, måste komma politiska beslut som gör att situationen under 2017 och 2018 kan lösas på rimliga sätt.