Kommunen satsar miljoner – på odling

De gröna näringarna behöver folk. Samtidigt behöver många människor jobb. Nu satsar kommunen miljoner i projektet Drivbänk.

Foto: Jan Christer Persson

Linköping2016-05-03 13:00

Odling i stadsmiljö är stort på många håll i världen. Nu vill Linköping haka på trenden och passar på att slå två flugor i en smäll genom att erbjuda – framförallt – grupper utanför arbetsmarknaden utbildning i grön näring som förhoppningsvis kan resultera i jobb.

Totalt satsar kommunen lite drygt fyra miljoner under tre år från 2016 till 2019. Dock med förbehållet att årskostnaden för projektet inte får överstiga 1 350 000 kronor.

Förhoppningen med projektet är att det – utöver chansen till egenförsörjning för den enskilde – också kan öka att tillgången på lokalt odlade produkter. Efterfrågan är stor, framförallt på ekologiskt odlade varor.

Även om bedömning för dagen är att möjligheterna till stadsodling i Linköping inte är så stora just nu, så finns det ett ett intresse för den här typen av odlingar. I Skäggetorp, Berga och i det "nya" området Ebbepark (gamla Wahlbecksområdet) finns sådana tankar.

Projektet omfattar 30 platser under per år. Teori ska blandas med praktik och det ska också finnas utrymme för individuell anpassning. En betydande del i kursen kommer att handla om utbildning i företagande och marknadsföring.

Projekt Drivbänk är ett samarbete mellan kommunen, Samordningsförbundet Centrala Östergötland, Region Östergötland, Sankt kors/Vreta Kluster, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om