Kommunen sätter press på polisen

Linköpings kommun har tecknat ett nytt avtal med Brottsofferjouren i Linköping. För att avtalet ska fungera bör polisen i region öst – som ska förmedla kontakter mellan jouren och brottsoffer – ändra sina nuvarande rutiner.

Linköpings kommun har tecknat ett nytt avtal med Brottsofferjouren i Linköping. men för att avtalet ska fungera krävs ändringar i polisens rutiner.

Linköpings kommun har tecknat ett nytt avtal med Brottsofferjouren i Linköping. men för att avtalet ska fungera krävs ändringar i polisens rutiner.

Foto: Peter Jigerstrom

Linköping2019-07-04 08:00

Det handlar om ett treårigt samarbetsavtal som kommunen skrivit med Brottofferjouren i Linköping. Avtalet har ingåtts eftersom det ingår i kommunens ansvar att erbjuda stöd till brottsoffer.

– Brottsofferjouren i Linköping utgör ett värdefullt komplement till det arbete som Linköpings kommun erbjuder sina medborgare. Jouren har under lång tid haft uppdrag av Linköpings kommun och nu säkerställer vi att den kan fortsätta sitt viktiga arbete, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Vi har tidigare skrivit om den utdragna konflikt som finns mellan Polismyndigheten i region öst och Brottsofferjouren i Linköping. Konflikten uppstod när polisen slutade förmedla brottsofferkontakter till den lokala jouren. Orsaken till detta var att Brottsofferjouren i Linköping hade lämnat riksorganisationen – polisen valde att förmedla kontakterna till brottsofferjourens riksorganisation. Kring den här konflikten kom Justitiekanslern nyligen med ett beslut där polisen kritiserades för sitt agerande – som dessutom gick stick i stäv med reglerna för hur en förundersökning ska drivas.

Vet ni om polisen verkligen ska följa JK:s beslut så att jouren i Linköping ska kunna fullfölja sitt uppdrag?

– Vi hoppas att det ska fungera bra igen efter JK:s beslut. Vi överväger ett alternativ där kommunen kan vara mellanhand, det vill säga att polisen skickar brottsofferuppgifter till kommunen och att vi sedan skickar dem till jouren, säger Annika Krutzén.

Enligt henne har Linköpings kommun upprättat administrativa rutiner i samråd med polisen i Linköping för att underlätta deras förmedling av kontakterna.

– Vi har gjort det för att vårt huvudfokus är att brottsoffer, vittnen och anhöriga ska få ett så bra stöd i rättsprocessen som möjligt. Vi vet dock ännu inte hur polisen kommer att agera, säger hon.

Sara Alsander, chef för den regionala utredningssektionen vid polisen, säger sig vara öppen för en dialog.

– Jag har sagt tidigare att vi ska se över våra rutiner utifrån den kritik som framkom i JK:s beslut. Än så länge kan jag inte säga mer än att vi måste ha en dialog med alla inblandade och att vi kommer att utarbeta en lösning som är både bra och utgår från polisens uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om