Äldre medarbetare ska lockas kvar med högre månadslön

1 500 kronor mer i månadslön från och med det år du fyller 66. Så vill Linköpings kommun, från och med årsskiftet, locka äldre medarbetare till att skjuta på sin pensionsavgång.

Denisé Cassel (KD), kommunalråd med ansvar för personalfrågor, meddelar att kommunen genomför en lönesatsning för äldre medarbetare. "Det ska stärka kommunens kompetensförsörjning på både kort och lång sikt", säger hon.

Denisé Cassel (KD), kommunalråd med ansvar för personalfrågor, meddelar att kommunen genomför en lönesatsning för äldre medarbetare. "Det ska stärka kommunens kompetensförsörjning på både kort och lång sikt", säger hon.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-06-11 11:00

Denisé Cassel (KD) är kommunalråd och har, inom den styrande alliansen, ansvaret för personalfrågorna. Enligt henne är den nya lönesatsningen en reaktion på 2021-års personalbokslut som presenterades tidigare i år.

undefined
Att få lönepåslaget direkt, istället för som en klumpsumma vid pensionen, tror Denisé Cassel kan få många att vilja stanna kvar i arbetet några år. "Sedan måste vi ju jobba kontinuerligt med arbetsmiljön", säger hon.

– Vi har sett att våra medarbetare, sedan 2018, i allt högre utsträckning har valt att pensionera sig tidigare. Det finns givetvis olika anledningar till det, bland annat coronapandemin och dess utmaningar, men det går stick i stäv med våra politiska ambitioner om att man ska kunna arbeta längre och, med sin erfarenhet, vara en resurs för övriga medarbetare, säger Denisé Cassel.

Lönepåslaget har funnits i kommunen sedan tidigare men på ett annat sätt. Medarbetare som har valt att fortsätta att arbeta från och med det år de fyller 66 har fått en klumpsumma utbetald när de går i pension. Från och med 2023 kommer medarbetarna istället få 1 500 kronor mer i månadslön under det första året och därefter 1 000 kronor mer under de efterföljande två åren.

undefined
Sedan 2018 har genomsnittsåldern för pensionen sjunkit med 1,3 år till 64,7 år bland kommunens anställda. "Det går stick i stäv med våra politiska ambitioner", säger Denisé Cassel.

– Det tidigare upplägget har inte varit tillräckligt sporrande. Man har i vissa fall bitit ihop under ett par år för att till slut få den här klumpsumman. Vi vill inte att målet ska vara pengarna utan arbetsglädje – då är det här upplägget bättre, säger Denisé Cassel.

Handlar det inte mer om arbetsmiljö än pengar?

– Det är också viktigt, vi får jobba med arbetsmiljön kontinuerligt, men jag tror ändå att 1 500 kronor extra per månad gör stor skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!