Kommunen slänger ut anrik klubb

Efter 24 år i samma träningslokal slänger kommunen ut Linköpings atletklubb. Skälet är att LHC behöver lokalen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-09-02 05:30

Videon är inte längre tillgänglig

Det ska sägas direkt, Linköpings atletklubb (LAK) – med cirka 150 medlemmar – har fått en ny lokal som klubben har beslutat sig för att acceptera.

Men den lokalen är betydligt mindre och ger inget utrymme för att öka verksamheten, än mindre arrangera tävlingar. Det menar Thomas Lönn. Han är medlem i föreningen sedan många år. Han är arg och betonar att det han säger står för honom själv.

– Jag förstår inte hur kommunen kan bete sig så här mot en klubb. I mitt huvud ska kommunen företräda alla medborgare, säger han.

Vi träffas i klubbens träningslokal i Stångebrohallen. Här har också LHC tränat. Klubbarna hade ett samarbetsavtal under en tid.

– Men det sa vi upp för två år sedan eftersom vi upplevde att det kom allt fler från LHC och att vi själva inte längre fick plats, berättar Thomas Lönn.

"Här står vi nu"

Då var han aktiv i klubbens styrelse och säger att vid den tiden hade klubben flera möten med kommunen om lokalen.

För att vara på den säkra sidan ställde han frågan – före uppsägningen av samarbetsavtalet – till en tjänsteman på kultur- och fritidsförvaltningen om LAK riskerade att sägas upp av kommunen om man tog tillbaka sitt avtal med LHC.

– Svaret jag fick var: jag förstår inte ens frågan, det är ni som har lokalen. Men nu står vi här.

Enligt Thomas fick klubbens styrelse besked om uppsägningen när den träffade kommunen i ett annat ärende. Då bestreds uppsägningen men nu har man accepterat. De två månadernas uppsägningstid är i princip slut.

Trots det menar Thomas Lönn att uppsägningen inte gått rätt till.

– Enligt de uppgifter jag fått från Hyresnämnden så är vår överenskommelse med kommunen att betrakta som ett hyreskontrakt och ska därför sägas upp skriftligt med en motivering till uppsägningen och en möjlighet för klubben att överklaga. Dessutom ska vi ha nio månaders uppsägningstid.

Moralisk fråga

På ingen punkt har kommunen gjort som man ska, anser han.

Istället hänvisar kommunen till att det råder ett bokningsförhållande mellan kommunen och klubben.

För Thomas Lönn är det lika mycket en moralisk fråga som en juridisk.

– Gör man verkligen så mot en hyresgäst som man haft i 24 år?

Han tycker att kommunen i god skulle flaggat för uppsägningen. Det hade säkert funnits stora möjligheter att komma överens och dessutom hitta en likvärdig lokal, något som också följer med en uppsägning enligt hyresreglerna, påpekar han.

Att LAK har tackat ja till lokalen är ett medgivande under galgen, det är hans personliga åsikt.

– Det är klart att man är rädd för att inte ha någon lokal alls om man bråkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om