Enligt omsorgsdirektör Peder Ellison kan hyresgästerna påbörja inflyttningen inom kort. Detta efter att de har fått vänta i flera månader. Orsaken är att Omsorgsgruppen som, efter upphandling, tog hem anbudet inte fick tillstånd att driva boendet eftersom IVO gjorde bedömningen att bemanningen inte var tillräcklig. Något som omsorgskontoret inte håller med om.
Corren har i en tidigare artikel beskrivit situationen och omsorgsdirektör Peder Ellison har varit – och är fortsatt – kritisk till IVOs bedömningar.
– Vi vill självfallet göra rätt, men vi får inget svar från IVO om hur de gör sina bedömningar, säger han.
Omsorgsnämnden har nu beslutat att den kommunala organisationen Leanlink tar över driften tills dess att Omsorgsgruppen får tillstånd.
IVO har i fallet med Tunngatan hävdat att bemanningen är för låg. Men, enligt Peder Ellison, utan att ange vilken bemanning som myndigheten anser skulle vara tillräckligt.
Linköpings kommun är inte ensam i sin kritik mot IVO. Samma invändningar har samtliga kommuner – bortsett från Valdemarsvik – i länet. Tillsammans har Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby, Vadstena, Finspång, Söderköping, Boxholm, Kinda, Ydre, Åtvidaberg, Ödeshög skickat en skrivelse till IVO där man vill få svar i frågor som rör lSS-bostäder. Kommunerna pekar bland annat på "oacceptabelt långa handläggningstider" och menar att IVO har satt i system att ge avslag med hänvisning till låg bemanning "trots att en högre bemanning inte är motiverad utifrån brukarnas behov". Kommunerna skriver vidare: "Vi upplever att myndigheten schabloniserar behoven för personer i bostad med särskild service, vilket medför att IVO:s bedömning av bemanningen inte stämmer överens med brukarnas behov." Istället vill kommunerna få ett större svängrum att fördela sina resurser utifrån de professionella bedömningar de själva gör.