Kommunen backar från krav på digitala verktyg i skolan

Nu vänder Linköpings kommun i frågan om digitaliseringen av skolan. "De digitala verktygen kan ha negativa effekter", säger Elias Aguirre (S) med hänvisning till forskning.

"Att skolorna får anpassa arbetet utifrån det personalen tycker fungerar bäst är något jag själv gillar", säger barn- och ungdomsnämndens Elias Aguirre (S).

"Att skolorna får anpassa arbetet utifrån det personalen tycker fungerar bäst är något jag själv gillar", säger barn- och ungdomsnämndens Elias Aguirre (S).

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-05-25 08:13

Beslutet som fattades 2016 innebar att alla Linköping grundskoleelever skulle få en läsplatta eller dator. Under torsdagen upphävde barn- och ungdomsnämnden det beslutet. Nämndens ordförande Elias Aguirre (S) förklarar:

– Vi har sett att det här beslutet från 2016 låser skolorna. De kan inte välja hur de vill göra, utan ska satsa på digitala verktyg. Med det nya beslutet får skolorna välja mer själva, vilket går hand i hand med regeringens arbete, där man är nyktert skeptisk till ökningen av digitala verktyg i skolan.

Vad är orsaken till beslutet?

– Vi ser att många forskare slår larm om att läs- och inlärningsförmågan påverkas, inte så positivt som man först trott, utan att de digitala verktygen kan ha negativa effekter. Vi behöver ta ett steg tillbaka och lyssna på forskningen. Genom att upphäva beslutet hoppas och tror vi att skolornas rektorer kommer att använda en del av pengarna till traditionella läromedel eller till mer personal.

Hur mycket pengar handlar det om?

– För de kommunala skolorna handlar det om totalt 35 miljoner kronor varje år.

Ser du någon risk för att elevernas digitala kompetens blir ojämn?

– Skolorna har läroplanen att arbeta utifrån. När jag lyssnar på hur rektorerna jobbar, är det mer naturligt att högstadieeleverna arbetar med en egen dator, medan lågstadieeleverna kanske inte gör det på samma sätt. Då kan det bli bättre anpassat utifrån elevernas ålder, säger Elias Aguirre (S).

I den här frågan får han medhåll från Maria Esbjörnsson Lakatos (LL).

– Det är enorma kostnader för den tekniska utrustningen. Jag har tittat tillbaka på när man började med det här, då kostade en Chromebook 70 kronor styck i hyra, nu är det 140 kronor, alltså en fördubbling. Sedan går de sönder och behöver ersättas. Det gör ju att det blir mindre pengar till annat. Utifrån det ekonomiska läget i kommunen är det orimligt att så mycket pengar går till det här.

Maria Esbjörnsson Lakatos (LL) är själv tidigare lärare och rektor.

– Jag är för att man lämnar mer bestämmanderätt åt rektorn. Vi har tidigare pratat så mycket om tekniken, nu måste vi prata om pedagogiken. Man vet inte hur den påverkas av digitaliseringen. Utan att vara en bakåtsträvare verkar det som att inlärningen blir bättre med papper och penna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!