I mars 2014 skrevs Johanna ut från Lövängens behandlingshem i Småland. Då hade hon varit där knappt två år. Under de åren har myndigheten för inspektionen av vår och omsorg (IVO) haft behandlingshemmet under lupp.
Lövängens behandlingshem har en fin hemsida och en proffsig broschyr. Den som läser dem kan inte tro att där finns allvarliga brister i det mest grundläggande ett hem för vård och boende ska uppfylla enligt socialtjänstlagen. Behandlingshemmet är till och med kvalitetssäkrat.
Men den kritik som IVO i somras satte på pränt i ett beslut är närmast förödande. Där saknas kompetent personal, inskrivning av patienter sker inte enligt lagstiftningen, vården är av bristande kvalitet och säkerheten för de inskrivna klienterna brister.
Beslutet finns utlagt på IVOs hemsida för vem som helst att läsa. IVO slår också fast att föreståndaren saknar kompetens. Nyligen kompletterades kritiken ytterligare krav på åtgärder av ännu flera brister. Kort sagt är förhållandena på Lövängens behandlingshem så illa att inspektör på IVO Lena Olsson, som genomfört de senaste årens tillsyn av Lövängens behandlingshem, berättar att hon övervägt att få tillståndet för verksamheten indraget.
Linköpings kommun tecknade avtal med Lövängens behandlingshem i slutet av 2011. Inga-Lill Strand är chef för omsorgskontoret i Linköpings kommun. Hon berättar att tecknandet av avtal föregicks av besök på behandlingshemmet där allt vad behandlingshemmet lovade också kontrollerades. Johanna var den första placeringen dit. Under de två år hon var där har i runda tal 20 uppföljningar gjorts och månatliga rapporter har kommit från behandlingshemmet. Representanter från kommunen har besökt behandlingshemmet vid ett tillfälle.
– Vi har inte sett några konstigheter i ärendet.
Sedan Johanna placerades där har kommunen gjort ytterligare en placering. Klienten finns fortfarande kvar på behandlingshemmet. Inte heller i det fallet har kommunen haft något att anmärka.
Kommunen har vilat i tron att allt var bra eftersom IVOs tillståndsenhet under åren givit behandlingshemmet tillstånd att utöka antalet platser. Men mellan tilllstånds- och tillsynsenheten på IVO råder vattentäta skott. Det berättar inspektör Lena Olsson.
– Jag visste inte om att de sökt utökning förrän de redan fått tillstånd. Jag var bekymrad över det. På tillsynsenheten försökte vi samtidigt förmå Lövängens att dra ned på antalet platser och begränsa sin målgrupp. Ett av problemen på Lövängens är att de skrivit in klienter med så vitt skild problematik.
Där fanns personer med kriminell bakgrund med grova våldsinslag och psykisk sjukdom, missbruk, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och olika psykisk problematik. En enligt IVO en mycket olämplig blandning.
Hade kommunen kunnat göra mer för att säkerställa att behandlingshemmet verkligen lever upp till kvaliteten som utlovas?
– Jag är osäker på om det fanns ett offentligt beslut vid den tidpunkt som Linköping skrev avtal, men genom att lyfta luren och slå oss en signal hade de ändå fått veta om den pågående utredningen, säger Lena Olsson.
Socialstyrelsen (numera IVO) utredde behandlingshemmet 2011 till 2012 med anledning av ovanligt många utryckningar till behandlingshemmet. Beslut om uppföljning av ärendet fattades i december 2012. Året därpå inleddes en ny tillsyn grundat på flera anmälningar. Det är denna tillsyn som resulterat i den dräpande kritiken i beslutet som fattades av IVO i juni i år.
IVO konstaterar att behandlingshemmet sedan flera år tillbaka haft stora problem och att dessa förvärrats över tid.