Kommunfullmäktige sa ja till översiktsplan

Ja till översiktsplan för landsbygden och ja till högre djurskyddskrav blev några av besluten när säsongens sista fullmäktigemöte avverkades i går.

LINKÖPING2014-06-11 08:30

Utanför stadshuset gassade solen under hela tisdagen. Med sista mötet för säsongen och mer än två månader kvar till nästa, rådde sommarlovsstämning inne i plenisalen. Så till den grad att fullmäktiges förste vice ordförande, Andreas Ardenfors (KD), mer än en gång fick hyssja de ledamöter som valde att prata i bänkarna och inte bara i talarstolen.

Frågan om scenkonstbolag diskuterades länge (se kultursidorna) men nästan lika lång tid tog diskussionen som handlade om översiktsplanen för landsbygden och småorterna. Trots att alla – nästan – var överens. En plan med bred politisk förankring, konstaterade ett nöjt kommunalråd, Muharrem Demirok (C).

– Det här är ingen översiktsplan det är en utvecklingsplan, sa han (C) och passade på att tacka Jonathan Turner och Lena Lindgren på samhällsbyggnadsförvaltningen som i flera år jobbat – stundtals i motvind – med planen. De två fick för övrigt ta emot flera tack från talarstolen.

– Nu har vi en plan för Linköpings landsbygd som ger möjligheter till både bostäder, företagande och fritidsverksamhet, påpekade Demirok.

Något större politiskt motstånd mot planen har inte funnits. Miljöpartiet är det parti som har haft synpunkter och de yrkade igen på en återremiss av ärendet. Argumenten är att inte bygga på värdefull åkermark och att kollektivtrafiken inte är tillräckligt utbyggd.

Gunilla Wetterling (MP) kritiserade planen för att bara se naturen som något som ska utnyttjas utan något värde i sig. Ett elakt inlägg, ansåg Muharrem Demirok (C), och hävdade motsatsen; att planen absolut ger naturen ett eget värde.

Centerpartisten Bengt Valla dristade sig till att hävda att översiktsplanen var unik för kommunsverige.

– Det här är en plan med ett varmt hjärta, påstod han.

Det blev till slut ett ja till översiktsplanen. Ja, blev det också till de två motionerna – från (MP) och (C) – om att ställa hårdare krav i upphandlingar om mat. Här var det ingen som gick upp i talarstolen och hade någon annan mening än att båda förslagen var bra.

Kommunalrådet Christian Gustavsson (M) tackade motionärerna för förslaget, vilket föranledde kommunalrådet Jakob Björneke (S) att påpeka att Alliansen hade ändrat sig.

– Bra att man kan ändra sig, tråkigt bara att det tog tid, sa han. Den lilla bitterhet som möjligen kunde anas handlade, enligt Björneke, om att Alliansen tidigare varit emot ett liknande förslag och att barn- oh ungdomsnämnden därför inte kunde ställa de tuffare djurskyddskraven i sin senaste matupphandling.

Men från och med tisdagens beslut är det nu möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om