Konserthuset förändras: "Renoveringen är nödvändig"

Det stora glastaket vid Linköping Konsert & Kongress byts ut och lyfts upp flera meter – för 35 miljoner kronor. Därmed tas det första steget i ett omfattande renoveringsprojekt.

Glastaket på Linköping Konsert & Kongress ska lyftas upp och bytas ut. Det meddelade Magnus Sundqvist, fastighetsförvaltare på Lejonfastigheter, och Ulf Rumar, chef för möten och evenemang på Visit Linköping, under fredagen.

Glastaket på Linköping Konsert & Kongress ska lyftas upp och bytas ut. Det meddelade Magnus Sundqvist, fastighetsförvaltare på Lejonfastigheter, och Ulf Rumar, chef för möten och evenemang på Visit Linköping, under fredagen.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-05-05 16:00

Linköpings konserthus är slitet, men nödvändiga uppdateringar är på gång. Det meddelade Visit Linköpings vd Johan Rustan i början av april tidigare i år. Under fredagen bjöd eventbolaget in till presskonferens, tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter, för att berätta mer. Konserthuset från 1987 står nu inför en av de största renoveringarna någonsin.

Och byggprojektet har redan dragit igång.

undefined
Det nya glastaket bedöms minska konserthusets energiförluster med 81 000 kilowattimmar per år. Genom att byta ut all belysning, cirka 1 000 enheter, menar Visit Linköping att energiförbrukningen för belysningen halveras.

– Konsert & Kongress är Linköpingsbornas finrum och vi har nu påbörjat en utvecklingsresa som gradvis kommer att pågå ända till år 2026, säger Ulf Rumar, chef för möten och evenemang på Visit Linköping, medan han omges av byggbuller.

– Här ovanför oss pågår ett jättestort arbete där vi lyfter upp glastaket, byter ut all belysning och samtidigt förbättrar upplevelsen för våra gäster, fortsätter han.

Renoveringsprojektet är uppdelat i två faser. Fas ett, som nu har påbörjats, beräknas kosta cirka 35 miljoner kronor och består framförallt av att glastaket, vid fasaden mot Östergötlands museum, byts ut. Förändringen beräknas minska byggnadens energiförlust med 81 000 kilowattimmar per år. Under takbytet stängs gång- och cykelvägen längs byggnaden av.

undefined
På grund av takbytet, och behovet av en kran, kommer gång- och cykelvägen mellan Vasavägen och konserthusets huvudentré att vara avstängd fram till och med september.

– Ett 35 år gammalt glastak måste man byta ut, så är det bara. Nu sätter vi in ett glas som har en helt annan energiprestanda, säger Magnus Sundqvist, fastighetsförvaltare på Lejonfastigheter, och fortsätter:

– Idén är att vi ska kunna göra det här i tre etapper fram till september. Vi har monterat ett väderskydd och redan börjat att riva det gamla taket.

Ni pratar om minskade energiförluster, men med ett höjt tak ökar väl volymerna som måste värmas upp?

– Det är en marginell skillnad. Jag tror att upplevelsen av en ökad volym är större än vad den verkligen är. När vi lyfter upp glastaket får vi också en bättre vattenavrinning vilket är ett stort plus, säger Magnus Sundqvist.

undefined
"Det står lite skrivet i stjärnorna just nu". Det säger Magnus Sundqvist om vad som kommer att hända under renoveringsprojektets andra fas. Klart är att fasens syfte är att förbättra flödet i och användandet av byggnaden.

Under fas ett byggs också receptionen vid huvudingången om till en yta som bland annat kan användas till bar och servering, eluttag monteras vid sittplatserna i Crusellhallen, all belysning byts ut till LED och en akustikutredning genomförs i konferenslokalerna. Tack vare fyra miljoner kronor från Westman-Wernerska stiftelsen uppdateras även möblemang och Crusellhallens ljusanläggning.

Har det gjorts en lika stor renovering förut?

– Inte av den här storleken, det kan jag inte tänka mig, säger Ulf Rumar.

– Vi har jobbat med konserthuset löpande såklart, det har inte stått still sedan 1987, men Sveriges femte största stad förtjänar ett konserthus som kan erbjuda riktigt bra miljöer. Renoveringen är nödvändig. Det kan man inte skoja bort.

undefined
Charlotta Magnusson, marknads- och kommunikationschef på Visit Linköping, höll i fredagens pressträff. Hon poängterar bland annat att byggnadens brandsäkerhet ska förbättras.

Takbytet gör att det nu råder bokningsstopp för konferenser.

– De konferenser och middagar som vi har åtagit oss kommer vi såklart att genomföra på ett bra sätt, men vi tar inte in några fler. Konserterna genomförs i en annan del av byggnaden och påverkas inte, säger Ulf Rumar.

Hur påverkas ni ekonomiskt av ett bokningsstopp?

– Jag kan inte gå in på detaljer men det som är mest fördelaktigt ekonomiskt för oss är ju konferenserna. Vi kommer att klara det bra då vi är ett kommunalt bolag och har en god ägare bakom oss.

I renoveringsprojektets andra fas inkluderas byggnadens övriga två hyresgäster – Kulturskolan och Östgötamusiken. Exakt vad fas två kommer att resultera i är ännu inte klart men syftet är att utnyttja byggnaden och lokalerna på ett bättre sätt.

Förberedelserna för renoveringsprojektet påbörjades i början av april. Nu är tanken att glastaket ska bytas ut under sommaren, i tre etapper, för att vara klart till september.
Förberedelserna för renoveringsprojektet påbörjades i början av april. Nu är tanken att glastaket ska bytas ut under sommaren, i tre etapper, för att vara klart till september.
Mer om renoveringen

Enligt Visit Linköping är renoveringsprojektet ett startskott för ett mer långsiktigt arbetet för att höja gästupplevelsen i Konsert & Kongress. Fas ett, där takbytet ingår, pågår till och med september månad och därefter, i fas två, ska fler inbjudande miljöer och nya koncept för mat och dryck skapas på fler platser i anläggningen för att minska köer och få till ett bättre flöde. Det är först i fas två som hyresgästerna Kulturskolan och Östgötamusiken kommer att påverkas.

Karta: Linköping Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!